Antena 3 CNN Externe Mapamond Piatra celor Zece Porunci a fost folosită ca pavaj în fața unei case. Povestea tăbliței vechi de 1.500 de ani, scoasă acum la licitație

Piatra celor Zece Porunci a fost folosită ca pavaj în fața unei case. Povestea tăbliței vechi de 1.500 de ani, scoasă acum la licitație

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 21:04 13 Noi 2024 Modificat la 21:04 13 Noi 2024

Se așteaptă ca cea mai veche tăbliță inscripționată cu cele zece porunci din Vechiul Testament să ajungă la 2 milioane de dolari, când va fi scoasă la licitație luna viitoare, transmite CNN.

Piatra, care datează de aproximativ 1.500 de ani, din epoca romano-bizantină târzie, este un artefact remarcabil din lumea antică, dar a fost uitată timp de sute de ani.

Cântărind 115 kilograme și având o înălțime de doi metri, piatra a fost descoperită în 1913, în timpul săpăturilor pentru o nouă linie de cale ferată, în partea de sud a Israelului de astăzi.

[GAL layout="2"]

Piatra celor Zece Porunci a fost folosită ca pavaj 

Piatra a fost găsită în apropierea siturilor unor sinagogi, moschei și biserici timpurii și a fost inscripționată cu cele 10 legi biblice în scriere paleoebraică.

Chiar și așa, semnificația descoperirii nu a fost pe deplin apreciată și piatra a continuat să fie folosită ca pavaj în fața casei cuiva timp de trei decenii. Inscripția a fost plasată cu fața în sus, iar piatra a fost expusă unui trafic pietonal intens.

„Un decalog samaritean important care prezintă preceptele divine centrale pentru multe credințe”

Din fericire, importanța istorică a plăcii a fost în cele din urmă recunoscută și păstrată.

Potrivit unei declarații de presă trimise la CNN de Sotheby's, care va scoate la licitație tăblița la New York luna viitoare, piatra a fost vândută unui savant în 1943. Această persoană anonimă „a recunoscut-o ca fiind un decalog samaritean important care prezintă preceptele divine centrale pentru multe credințe, unul care ar fi putut fi expus inițial într-o sinagogă sau într-o locuință privată”, se arată în declarație.

Samaritanismul este o religie veche, monoteistă, bazată pe primele cinci cărți ale Vechiului Testament. Deși înrudit cu iudaismul, samaritanismul are Muntele Gerizim - în Cisiordania de astăzi - ca locuință a lui Iehova, mai degrabă decât Muntele Sion.

Sotheby's a explicat că locul în care se afla inițial tableta a fost probabil distrus fie de invaziile romane din anii 400-600 d.Hr., fie ca urmare a cruciadelor de la sfârșitul secolului al XI-lea.

Într-un scurt clip video despre vânzare, casa de licitații descrie cele Zece Porunci din Cartea Exodului drept „piatra de temelie a legii și moralității” și „textul fondator al civilizației occidentale”.

Piatra prezintă 20 de rânduri de text, care urmează îndeaproape versetele din Biblie, comune atât tradițiilor evreiești, cât și celor creștine. Cu toate acestea, sunt incluse doar nouă din cele 10 porunci din Exod, cea care lipsește fiind: „Să nu iei numele Domnului în deșert”. În locul acesteia se află o nouă directivă de a se închina pe Muntele Gerizim.

Richard Austin, șeful global de cărți și manuscrise al Sotheby's, a declarat: „Această tăbliță remarcabilă nu este doar un artefact istoric extrem de important, ci și o legătură tangibilă cu credințele care au contribuit la formarea civilizației occidentale. A întâlni această piesă comună a patrimoniului cultural înseamnă a călători de-a lungul mileniilor și a te conecta cu culturi și credințe povestite prin intermediul unuia dintre cele mai vechi și mai durabile coduri morale ale umanității.”

Licitația va avea loc pe 18 decembrie, dar tableta va putea fi văzută la showroom-ul din New York al casei de licitații începând cu 5 decembrie.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole