Pe măsură ce livrările sunt limitate, lumea a devenit din ce în ce mai depenentă de exporturile de zahăr ale Indiei. În Romania se fac pregătiri intense pentru repornirea producţiei la fabrica de la Luduş.
Este îngrijorare pe piaţa mondială a zahărului după ce India ar putea să îşi intrerupă exporturile. Pe măsură ce livrările sunt limitate, lumea a devenit din ce în ce mai depenentă de exporturile de zahăr ale Indiei. În Romania se fac pregătiri intense pentru repornirea producţiei la fabrica de la Luduş,
Citeşte şi: Oamenii de știință din Brazilia au dezvoltat soiuri de arbori pentru cafea fără cofeină
Fabrica de Zahăr de la Luduş va produce din nou zahăr din sfecla cultivată în ţară. De altfel, mai bine de jumătate din culturile fermierilor mureşeni au fost contractate de societatea salvată de la faliment.
Cultivatorii susţin că sfecla de zahăr românească arată foarte bine şi că au fost efectuate tratamentele adecvate. Agricultorii speră ca după data de 15 octombrie să înceapă recoltatul.
„Este un lucru foarte bun ceea ce se întamplă şi mă bucur foarte mult pentru că au fost mulţi pesimiţti din punctul acesta de vedere, al reînceperii activităţii la fabrică”, a declarat Cristian Moldovan, primarul din Luduş.
Între timp, la fabrică se ambalează zahăr adus din Ucraina, iar conducerea instituţiei poartă negocieri cu o parte dintre foştii angajaţi pentru a-i readuce la muncă şi pentru a pregăti campania de toamnă.
Este important ca România să aibă specialişti în domeniul zahărului, mai ales că în ultimii ani nu s-a mai pus accent pe pregătirea tinerilor în scopul lucrului din fabrici.
În zona Mureşului sunt cultivate în prezent 3.400 de hectare de sfeclă de zahăr.