Primele doze de vaccin vor fi livrate în statele Uniunii Europene la mijlocul lunii viitoare, după ce produsul Pfizer - BioNTech va fi aprobat de organismul european de omologare în procedură de urgenţă.
Vaccinul este transportat în containere speciale, care asigură o temperatură de -75 grade Celsius.
Vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu germanii de la BioNTech are o eficienţă de 95% dovedită prin studii clinice.
O persoană trebuie să primească două doze la interval de 3-4 săptămâni.
România primeşte mai puţin de 5% din dozele de vaccin livrate lunar Uniunii Europene
Din totalul dozelor de vaccin anti-COVID care sunt aduse, pe bază de contract, în Uniunea Europeană în fiecare lună România va primi 4,6%. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că această proporţie asigură, în timp, vaccinarea tuturor românilor.
În acest moment, sunt 6 vaccinuri în procedură de autorizare în U.E.
Grindovel Dumitra, coordonatoriu Grupului de Vaccinologie, a declarat la Antena 3 că autorităţile române lucrează, în acest moment, la edificarea infrastructurii care să permită preluarea, depozitarea şi distribuirea dozelor de vaccin împotriva coronavirusului.
"România se află în pregătire pentru a avea infrastructura funcţională la momentul în care vaccinul va fi disponibil. Sunt pregătite infrastructura, strategia şi metodologia în vederea funcţionării centrelor de vaccinare şi a transportului vaccinului. Vaccinul Pfizer va fi transportat terestru din Belgia spre România, cu respectarea condiţiilor termice, la -70, -80 grade Celsius, urmând să fie dus la Institutul Cantacuzino, de unde va putea fi distribuit către şase centre zonale, unde va putea fi depozitat local. Transportul la centrul de vaccinare va fi asigurat de Ministerul Apărării. Poate fi depozitat până la 6 luni la -70, -80 de grade Celsius, sau în cutii cu gheaţă carbonică până la 15 zile. După deschiderea cutiei de gheaţă carbonică, poate fi păstrat 5 zile într-un frigider obişnuit, la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius", a spus oficialul.