Antena 3 CNN Coronavirus Pfizer/BioNTech au cerut autorizarea în UE a vaccinului pentru copiii de 12 - 15 ani

Pfizer/BioNTech au cerut autorizarea în UE a vaccinului pentru copiii de 12 - 15 ani

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:07 30 Apr 2021 Modificat la 16:08 30 Apr 2021

Pe baza unui studiu clinic care a arătat „100% eficiență a vaccinului” pentru această grupă de vârstă, cele două companii au solicitat o „prelungire” a autorizaţiei acordate până acum adolescenţilor cu vârsta peste 16 ani, potrivit unui comunicat, notează Le Figaro.

Un astfel de proces durează de obicei între patru şi şase săptămâni. În Statele Unite, cele două companii au depus deja o cerere similară la începutul lunii aprilie pentru prelungirea autorizaţiei de urgenţă acordată de FDA.

Cererile se bazează pe datele unui studiu clinic de fază 3, publicat la sfârşitul lunii martie, care arată „eficiență de 100%” a vaccinului în prevenirea bolilor la această grupă de vârstă, fiind „în general bine tolerat”. Efectele secundare sunt „în general în concordanţă cu cele observate” la persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, au precizat Pfizer şi BioNTech la sfârșitul lunii martie.

În prezent nu există un vaccin pentru copii, aceştia fiind mai puţin expuși la cazuri severe de boală, iar vaccinarea lor nu a fost o prioritate până acum. Dar aceştia reprezintă o mare parte a populației şi, prin urmare, vor trebui, de asemenea, să fie imunizaţi pentru a opri transmiterea bolii, susțin experții.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a decis joi ca „cel târziu în vacanţa de vară” să înceapă o campanie de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, directorul BioNTech, Ugur Sahin, a spus că se bazează pe rezultatele studiului clinic din iulie 2020, considerând că până la începutul lunii septembrie ar putea primi autorizaţia de utilizare.

Rezultatele unui studiu pe copii chiar mai mici ar putea fi disponibile din septembrie, a declarat el joi revistei germane Spiegel. Pentru aceste cereri, „validarea durează între patru şi şase săptămâni”, a adăugat Sahin.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole