Acordul urmărește să reducă foarte mult inegalitățile în materie de sănătate care există între multe țări cu venituri mici și restul lumii.
”Așa cum am învățat în cadrul lansării globale a vaccinului COVID-19, aprovizionarea este doar primul pas pentru a ajuta pacienții. Vom colabora îndeaproape cu liderii mondiali din domeniul sănătății pentru a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește diagnosticarea, educația, infrastructura, depozitarea și multe altele.
Doar atunci când toate obstacolele vor fi depășite vom putea pune capăt inechităților în domeniul sănătății și vom putea oferi servicii pentru toți pacienții”, a declarat Albert Bourla, președinte și director general al Pfizer, potrivit DCNews.
”Țările din cadrul Acordului includ toate cele 27 de țări cu venituri mici, precum și 18 țări cu venituri medii inferioare care au trecut de la clasificarea de țară cu venituri mici la cea de țară cu venituri medii inferioare în ultimii zece ani.
Pfizer va colabora cu oficialii din domeniul sănătății din Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal și Uganda pentru a identifica perspectivele și oportunitățile timpurii pentru a se asigura că toate medicamentele și vaccinurile pot ajunge la cei care au nevoie. Aceasta va include expertiză pentru a sprijini diagnosticarea, educația și formarea profesională a cadrelor medicale, împreună cu gestionarea lanțului de aprovizionare și alte îmbunătățiri ale infrastructurii.
Învățămintele dobândite în aceste cinci țări vor fi aplicate pentru a sprijini implementarea în celelalte patruzeci de țări.
Pfizer va colabora, de asemenea, cu participanții la Acord pentru a identifica căi de reglementare și procese de achiziție rapide și eficiente, pentru a reduce timpul mai lung care poate fi necesar pentru ca noile medicamente și vaccinuri să fie disponibile în aceste țări.
În cadrul Acordului, Pfizer s-a angajat să furnizeze 23 de medicamente și vaccinuri care tratează boli infecțioase, anumite tipuri de cancer și boli rare și inflamatorii.
Punerea la dispoziție mai rapidă a acestor medicamente și vaccinuri are potențialul de a trata boli netransmisibile și infecțioase care iau viața a aproape un milion de persoane în fiecare an în aceste țări și boli cronice care afectează semnificativ calitatea vieții pentru cel puțin încă o jumătate de milion de persoane”, se mai arată în comunicatul menționat.
Inclusiv următoarele produse ale Pfizer vor fi accesibile celor 45 de state
”De asemenea, Acordul urmărește să stabilească un acces mai rapid la viitoarele medicamente și vaccinuri Pfizer în curs de dezvoltare, în regim non-profit, pentru cele 45 de țări, în special pentru cele care tratează boli care au un impact disproporționat asupra sănătății mondiale.
Pentru a promova acest angajament, Pfizer, cu finanțare din partea Fundației Bill & Melinda Gates, avansează lucrările de dezvoltare a unor candidați la vaccinuri pentru prevenirea streptococului de grup B (GBS), care este una dintre principalele cauze ale mortalității la nașterea unui copil mort și la nou-născuți în țările cu venituri mici. De asemenea, se discută despre oportunitățile de a sprijini dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului sincițial respirator (VSR), un alt vaccin maternal”, potrivit comunicatului Pfizer.