Reprezentanții Comisiei Europene au transmis că ar fi de acord cu interzicerea importurilor de cereale până la data de cinci iunie dacă se renunță la acțiunea solitară din restul țărilor. Nu există un răspuns până acum, însă, ceea ce știm este că România cere și oprirea importurilor pentru alte produse.
"A doua direcție de sprijin a fost aceea ca pe o perioadă determinată de timp, până în data de cinci iunie, să se oprească importul de cerale și pentru alte patru produse", a declarat Petre Daea.
"Este un haos generalizat la nivelul administrației publice. Noi suntem extrem de dezamăgiți de atitudinea și modul de negociere al ministrului, care din punctul nostru de vedere este total depășit. De câteva luni de zile noi vorbim depre situația gravă a fermierilor care se confruntă cu imposibilitatea vânzării de marfă pe care o au în stocuri acuma, de blocajele din portul Constanța care, atenție, dacă Comisia Europeană va lua decizia de a suspenda importurile până pe cinci iunie, în luna iunie, după data de 20, când vom intra la recoltat vor fi aceleași probleme cu care ne confruntăm de anul trecut.
Noi am spus foarte clar care ar fi soluțiile: fie introducerea taxelor vamale, fie a celor contingente de marfă" menționează. Răzvan Filipescu, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
România cere interzicere importurilor la următoarele produselor: lapte, produse lactate, ulei, miere și carne de pui.
"Fermierii sunt total nemulțumiți. Foarte mulți dintre cei care au participat la protest la nivel național își manifestă dorința de a continua cu un protest mult mai mare și văd deja o schimbare de atitudine, oamenii devin mult mai nervoși și radicali pentru că se apropie recolta și nu știu ce vor face cu ea", a declarat Răzvan Filipescu.