În urmă cu 10 ani, Ionuț își începea de la 0 afacerea cu păstrăvi, iar acum se bucură de roadele muncii sale.
”Păstrăv curcubeu. Are mărime între 250-350 de grame, fiecare după preferințe. Altele preferă mai mare, alții mai potriviți, unii mai micuți, încercăm să alegem la fiecare cum doresc. Păstrăvul oricum are gustul lui specific. E un pește mai deosebit și avem păstrăv proaspăt, de o calitate foarte bună, e gustos, sănătos, crescut în apă de munte, în apă din râul Gurghiu, e foarte foarte bun”, a declarat Ionuț, administratorul păstrăvăriei.
A devenit deja o tradiție pentru locuitorii Băneștiului să mănânce pește în dezlegările din postul Crăciunului.
”Astăzi, ne-am trezit de dimineață. Am venit să cumpărăm un păstrăv proaspăt, direct de la sursă, o să mă duc la biserică și după aceea o să prepar peștele, sâmbătă și duminică e dezlegare la pește. Am cumpărat 10 păstrăvi și o să prepar 3 sau patru păstrăvi”, a susținut o localnică.
Localnicii consideră că cel mai gustos păstrăv este cel prăjit în tigaie.
Postul Crăciunului se ține în mod normal în perioada 15 noiembrie - 24 decembrie.