Antena 3 CNN Actualitate Educație Peste un sfert dintre elevi nu s-au înscris anul acesta la Bacalaureat 2022

Peste un sfert dintre elevi nu s-au înscris anul acesta la Bacalaureat 2022

Raluca Bîrcă
2 minute de citit Publicat la 14:47 07 Iun 2022 Modificat la 14:47 07 Iun 2022

Potrivit experţilor, domeniile unde era deja un deficit de personal vor avea o gaură şi mai mare în privinţa resursei umane. 

Peste 40.000 de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educaţiei. 

Raportat la întreaga generație de 151.906, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%.

Datele oficiale ale Ministerului Educației arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației, înainte de prima probă din cadrul sesiunii de Bacalaureat 2022, adică limba română – oral, sunt așteptați la probele de examen 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. 

Dintre cei 126.454, doar 111.329 sunt din generația curentă.

În anul 2021, au fost înscriși la Bacalaureat 133.663 de candidați, dintre care 114.137 din promoţia curentă.

În urmă cu doi ani, în 2020, au fost  peste 155.000, dintre care 123.817 din promoţia curentă.

Calendarul probelor de evaluare a competenţelor la Bacalaureat 2022

6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competenţelor digitale;

14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se dau în note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. 

Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic. 

Nerespectarea acestor dispoziții duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie. Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00-18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Sesiunea de toamnă începe pe 16 august cu prima probă scrisă, iar rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe 3 septembrie.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

Important de știut este și faptul că elevii care au obținut în clasa a XI-a sau a XII-a premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale și au fost recunoscute de către

Ministerul Educației pot să solicite să echivaleze o anumită probă scrisă, în funcție de disciplina unde a obținut premiul. Elevii vor primi nota 10 pentru proba respectivă.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole