Raportul publicat, astăzi, de cei din cadrul Comisiei Uniunii Europene vorbește despre analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din Uniunea Europeană, care arată o parte îngrijorătoare a teritoriului.
Vorbim de situații expuse secetei la niveluri europene de avertizare, undeva la 46%, iar de alertă 11%, asociate ambele cu un deficit de umiditate a solului.
Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta cel mai probabil cu cele mai mari probleme.
Dacă ne uităm la țara noastră, în zona de sud-est și nord-est, vedem o climă foarte uscată încă de la începutul acestui an, din luna ianuarie și până în luna iunie, din cauza unor valuri de căldură agresive care au intrat în general prin nordul, vestul și sudul țării.
Cele mai mari probleme au fost înregistrate în luna mai, în jumătatea lunii iunie, dar și la începutul lunii iulie, însă problemele nu se opresc aici.
Specialiștii vorbesc că vom avea probleme legate de secetă până în luna septembrie, mult mai grave în nordul țării, cu impact în agricultură, în energie, dar și în livrarea de apă. Probleme vom avea și în centrul, dar și în sud-estul țării.