Imediat după Revoluția din 1989, circa 18 milioane de români au devenit acționari la companiile statului, în cadrul procesului de privatizare în masă, iar azi mai sunt circa jumătate dintre ei.
Denumită popular "cuponiada", programul de privatizare în masă a constat în distribuirea gratuită către populație a unor "cupoane de privatizare".
Procesul de privatizare a economiei românești a început din 1991 și s-a realizat prin transferul gratuit al unei părți din acțiunile statului și prin vânzarea acțiunilor rămase după transfer, informează Depozitarul Central.
Transferul gratuit a avut loc pe calea distribuirii de certificate de proprietate. Certificatele de proprietate au putut fi transformate în acțiuni la societățile comerciale de natură financiară, denumite Fonduri ale
Proprietății Private, care au devenit ulterior Societăți de Investiții Financiare (SIF).
8,5 milioane de români încă figurează ca acționari
Procesul de privatizare în masă s-a desfășurat în două etape. În prima etapă s-au distribuit gratuit certificate de proprietate pentru toți cetățenii care aveau 18 ani, iar în a doua etapă s-au făcut recalculări și s-au emis cupoane nominative gratuit, pentru cei care aveau 18 ani la data de 31.12.1995 și care nu își transformaseră din proprie inițiativă certificatele de proprietate în acțiuni în prima etapă.
Certificatele de proprietate și cupoanele s-au transformat în acțiuni și au fost reflectate în certificatul de acționar.
Registrele independente în care se țineau evidențele deținătorilor de acțiuni au funcționat din 1996 până în 2007 când activitatea lor a fost preluată de Depozitarul Central.
În urma procesului de privatizare în masă, 18 milioane de români au devenit acționari la companiile statului, iar în prezent în evidențele Depozitarului Central se află 8,5 milioane de acționari.
Cum află românii la ce societăți sunt acționari
Sumarul pozițiilor de cont evidențiază totalitatea instrumentelor financiare din cont, deținute la diferiți emitenți.
Acest document se poate obține numai de la Depozitarul Central, pe baza buletinului titularului de cont și a unei cereri pentru eliberarea sumarului pozițiilor de cont.
Extrasul de cont reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui anumit număr de acțiuni la o anumită dată pentru un anumit emitent.
Lista intermediarilor autorizați să elibereze extrase de cont pentru clienții proprii, cu datele de contact ale acestora, se regăsește pe site-ul Depozitarului Central, secțiunea Deținători, subsecțiunea Sedii servicii deținători.
Cum poți primi dividendele
După modificarea cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor și a oricăror alte sume cuvenite deținătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se face centralizat prin Depozitarul Central.
Pentru distribuirea dividendelor, acționarii care sunt clienții unui intermediar își vor primi toate dividendele în contul deschis la intermediarul respectiv.
Acționarii care nu au cont deschis la un intermediar pot încasa dividendele în contul bancar personal indicat Depozitarului Central, potrivit adevarul.ro.