Antena 3 CNN Actualitate Peste 500 de soldaţi au plecat din Franţa spre România: ''Prezenţa noastră trebuie să îi liniştească pe aliaţii noştri de pe teren''

Peste 500 de soldaţi au plecat din Franţa spre România: ''Prezenţa noastră trebuie să îi liniştească pe aliaţii noştri de pe teren''

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:12 01 Mar 2022 Modificat la 18:13 01 Mar 2022

Printre militarii desfăşuraţi se numără infanterişti, vânători de munte, tanchişti, precum şi o companie de soldaţi belgieni.

''Prezenţa noastră trebuie să îi liniştească pe aliaţii noştri de pe teren, acesta este sensul strategic al desfăşurării noastre", a declarat generalul Paul Sanzey, comandantul Brigăzii 27 vânători de munte.

''Mergem într-o bază a NATO, aşa că misiunea noastră nu este să punem piciorul în Ucraina. Deocamdată nu vom fi deloc în prima linie. Ne vom îndeplini misiunea de prezenţă'', a explicat presei un ofiţer pe care AFP l-a identificat drept locotenentul Thomas.

Această desfăşurare de soldaţi francezi în cadrul operaţiunilor NATO a fost anunţată de Emmanuel Macron la 19 ianuarie, înainte de invazia Ucrainei de către Rusia. Vineri, la Bruxelles, preşedintele francez a anunţat că o va "accelera".

Într-un mesaj rar adresat luni seara forţelor armate, Emmanuel Macron a declarat că se bazează pe ''marea lor vigilenţă'' şi pe ''reţinerea necesară în timpul unor posibile ingerinţe'' în conflictul ruso-ucrainean.

Unităţile franceze şi belgiene fac parte din Forţa operaţională interarme de foarte înaltă pregătire (VJTF) a NATO. Acestea vor forma primele elemente ale grupului tactic al Alianţei în România, pe care Franţa s-a oferit să îl comande, a declarat duminică o sursă diplomatică.

Klaus Iohannis: "Am decis să intensificăm supravegherea flancului Estic în perioada imediat următoare"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de intensificarea supravegherii flancului estic, în contextul conflictului Rusia-Ucraina.

"În primul rând, am decis (în şedinţa CSAT - n.r.) să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.

În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre", a anunţat, marţi, şeful statului.

"Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență.

Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile (...).

Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global", a mai spus Klaus Iohannis.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole