A recupera mingea aruncată de stăpân (n.r. fetch) este un joc pe care îl asociem, de regulă, cu câinii. Dar o nouă cercetare arată că și pisicile joacă fetch, potrivit Live Science.
Conform studiului publicat miercuri, 4 septembrie, în revista PLOS One, aproximativ 40 % dintre pisici vor aduce înapoi o jucărie aruncată, cel puțin o parte din timp. Întrebarea este, de ce? Cunoaștem câteva motive pentru care câinii se joacă cu mingea, dar nu este la fel de evident de ce o fac pisicile, au declarat autorii studiului.
„În timpul domesticirii câinilor, i-am selectat pentru unele comportamente specifice, cum ar fi recuperarea, care explică probabil într-o măsură mai mare de ce comportamentul este mult mai frecvent la câini”, a declarat coautorul studiului, Mikel Delgado, un cercetător în comportamentul animalelor de la Universitatea Purdue din Indiana, într-un interviu cu PLOS One furnizat pentru Live Science.
„Pentru mine, cea mai mare întrebare este de ce atât de multe pisici recuperează, din moment ce, după știința noastră, nu le-am selectat în mod specific pentru a ajuta oamenii cu sarcini precum vânătoarea sau păstoritul”.
Care sunt rasele de pisici cele mai predispuse să se joace cu mingea
Un studiu publicat în anul 2023 în revista Scientific Reports a constatat că pisicile care se joacă cu mingea au tendința de a face acest lucru pe cont propriu, aproape 95% dintre pisici inițiind un joc de mingea fără un antrenament explicit. Dar studiul respectiv a intervievat doar proprietarii de pisici care au declarat că pisicile lor joacă „fetch”. Noul studiu analizează cât de răspândit este acest comportament.
În cadrul unui sondaj efectuat pe mai mult de 8.000 de proprietari de pisici, cercetătorii au constatat că 40,9% dintre pisici joacă „uneori”, „de obicei” sau „întotdeauna”. Și o mulțime de pisici se angajează în alte activități de transport, chiar dacă nu aduc jucării: Aproape 58% dintre pisici transportă jucării, iar 39% le aduc stăpânilor o jucărie pentru a începe joaca.
Pisicile siameze, birmaneze și tonkineze au fost rasele cele mai predispuse să se joace cu mingea. Faptul de a fi mascul, de a locui exclusiv în interior și de a nu avea probleme de sănătate crește, de asemenea, probabilitatea ca o pisică să joace „fetch”. Cercetătorii au sugerat că, trăind împreună cu câinii, pisicile erau mai puțin predispuse să aducă jucăriile, ceea ce ar putea rezulta din comportamentul de prădător al câinilor față de pisici sau de jucăriile lor.
Echipa a analizat, de asemenea, comportamentul de căutare la câini. Poate că nu este surprinzător, câinii au fost mai predispuși decât pisicile să se joace cu mingea: Un sondaj efectuat în rândul a peste 73.000 de proprietari de câini a arătat că aproape 78% dintre câini jucau cel puțin uneori, iar câinii retriever, pudel, pointer și spaniel erau cei mai predispuși la acest comportament.