Antena 3 CNN Actualitate Peste 3.000 de medicamente ieftine pentru români au dispărut de pe piaţă

Peste 3.000 de medicamente ieftine pentru români au dispărut de pe piaţă

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 00:00 11 Mar 2023 Modificat la 00:00 11 Mar 2023

Totul se întâmplă din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina, spun reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. 

Bolnavii se tem că nu vor mai avea bani să-şi cumpere medicamentele. 

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă. Taxele prea mari îi determină pe producători să renunţe la fabricarea lor. 

"Medicamentele ieftine dispar din piaţă pentru că producătorii nu îşi mai permit să le menţină. 

Un generic 10 lei, acelaşi medicament în variantă scumpă: 30 de lei

Producătorii de medicamente generice sunt foarte responsabili şi nu îşi doresc să retragă medicamente de pe piaţă, însă la un moment dat nu mai pot susţine costurile legate de medicamente", explică Simona Cocoş, preşedinte la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

"Un medicament, de exemplu, dacă ar costa 30 de lei, un generic poate să coste şi de trei ori mai puţin, sub 10 lei de exemplu, în funcţie de firma producătoare. 

Dacă genericele dispar, pacientul va apela la varianta care este mai scumpă, adică o să plătească în plus. În momentele în care medicamentele cele mai ieftine dispar de pe piaţă  din diverse motive, pacientul apelează la varianta originală care costă mai mult", explică Beatrice Speteanu, farmacist.

Pentru mulţi pacienţi, asta înseamnă schimbarea schemei de tratament. 

Producătorii de generice cer măsuri urgente, ca bolnavii să aibă pastilele

Producătorii de medicamente generice cer măsuri urgente care să asigure accesul pacienţilor la tratamente. 

"Să se schimbe politicile medicamentului şi ale preţului, pentru că degeaba ne văităm că nu avem economie şi nu avem putere financiară să avem cât mai multe medicamente în piaţă, pentru că în momentul în care aceste medicamente pleacă şi pacienţii nu au acces, cu siguranţă statul cheltuie mult mai mult cu pacienţii care intră în recidivă, care fac complicaţii", spune Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

În România sunt de şase ori mai puţine medicamente generice comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole