Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România au avertizat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 2.000 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30%.
Dintre cele peste 2.000 de medicamente, 62% costă sub 25 de lei.
APMGR cere trecerea la calculul diferenţiat al taxei clawback în acest an sau la plafonarea acesteia.
„Tragem un semnal de alarmă legat de disponibilitatea medicamentelor ieftine, accesibile, generice pentru pacienţii români şi, concomitent cu asta, credem noi că şi industria locală a producătorilor medicamentelor generice va suferi enorm. Credem că situaţia actuală va determina retragerea şi mai multor medicamente ieftine generice de pe piaţă. Problema cea mai arzătoare este taxa clawback. Temerea noastră este că pe baza evoluţiei va ajunge la 30% la sfârşitul anului. Este o situaţie absolut dramatică, care pune în dificultate toţi producătorii de medicamente generice, în special pe cei locali", a declarat Adrian Grecu, preşedintele APMGR.
Potrivit acestuia, "un clawback de 30% anualizat înseamnă că industria farmaceutică, producătorii de medicamente, contribuie cu 2,6 miliarde de lei la finanţarea medicamentelor din România".
Preşedintele APMGR a susţinut că această creştere a taxei clawback ar duce la dispariţia unor medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, mai ales cei cronici, medicamente care se adresează unor arii terapeutice de bază pentru boli precum cele cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator.