Antena 3 CNN Externe Atac israelian asupra unei școli din Gaza. Armata IDF spune că cel puțin 20 de teroriști erau acolo și neagă că sunt 100 de morți

Atac israelian asupra unei școli din Gaza. Armata IDF spune că cel puțin 20 de teroriști erau acolo și neagă că sunt 100 de morți

de Georgiana Marina    |   

Peste 100 de persoane au fost ucise şi alte zeci sunt rănite în urma unui atac aerian israelian asupra unei şcoli din oraşul Gaza, unde se aflau persoane strămutate, conform surselor medicale şi de securitate din enclava palestiniană. Armata israeliană a transmis că acolo erau 20 de teroriști și neagă numărul morților anunțat de palestinieni.  

UPDATE 11.55. Armata israeliană a transmis într-o actualizare cu privire la atacul asupra școlii din orașul Gaza că are informații că cel puțin 20 de teroriști și comandanți se aflau acolo, scrie Times of Israel

Potrivit IDF, sala de comandă „activă” a Hamas și Jihadul Islamic Palestinian avea sediul dintr-o cameră de rugăciune din școala al-Taba'een, în cartierul Daraj din orașul Gaza.

IDF neagă afirmațiile conform cărora peste 100 de palestinieni au fost uciși în atac și precixează că, potrivit unei examinări preliminare, cifrele publicate de sursleor din Gaza aunt exagerate și diferă de cele ale armatei israeliene. 

Știrea inițială:

"Armata de ocupaţie i-a bombardat direct pe cei strămutaţi în timp ce aceştia erau la rugăciunea de dimineaţă" la şcoala Al Tabain, situată în cartierul Al Daraj, a transmis într-un comunicat biroul de presă al grupării islamiste palestiniene Hamas, care acuză "de genocid şi epurare etnică" Israelul şi Statele Unite, principalul partener şi furnizor de arme al statului evreu. "Având în vedere oroarea masacrului şi numărul mare de morţi, echipele medicale (...) nu au reuşit încă să recupereze toate cadavrele", adăugă comunicatul.

Pe reţelele sociale circulă imagini cu corpuri strivite sub dărâmături în urma bombardării şcolii. Numeroşi civili apar adunând cadavre folosind pături în loc de tărgi.

Armata israeliană a recunoscut atacul, dar a menţionat că aceasta a fost o operaţiune dirijată precis de serviciile sale de informaţii împotriva "teroriştilor Hamas care operează într-un centru de comandă şi control disimulat în şcoala Al Tabain".

"Centrul de comandă a servit drept ascunzătoare pentru teroriştii şi comandanţii Hamas, de unde au fost planificate şi executate mai multe atacuri împotriva trupelor israeliene", a indicat o declaraţie militară, care susţine că armata israeliană a luat "numeroase măsuri pentru a atenua riscul de a provoca victime în rândul civililor, inclusiv prin utilizarea de muniţii cu precizie, supraveghere aeriană şi culegere de informaţii".

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a prezentat un bilanţ de 39.699 morţi şi 91.722 răniţi în ultima actualizare de joi a numărului victimelor războiului din Fâşia Gaza. Acestora li se adaugă circa 10.000 de dispăruţi sub dărâmături, cel mai probabil de asemenea decedaţi, şi 1,9 milioane de persoane strămutate care supravieţuiesc cu greu într-o criză umanitară fără precedent din cauza distrugerilor extinse, inclusiv a spitalelor, din cauza focarelor de epidemii, a ameninţării foametei şi a lipsei de apă potabilă, alimente şi medicamente.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie anul trecut, după un atac al Hamas împotriva Israelului, care a provocat aproximativ 1.200 de morţi, alte 251 de persoane fiind luate ostatice de gruparea palestiniană. De atunci, armata israeliană atacă întreaga enclavă palestiniană, iniţial prin bombardamente aeriene, urmate de o ofensivă terestră.

Subiecte în articol: Hamas Israel Gaza razboi gaza victime razboi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile