Mai mult de 100 de medalii de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, care s-au deteriorat rapid, au fost returnate Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice (COJOP) de către sportivi, relatează cotidianul La Lettre.
Problemele legate de fisurile de pe medaliile olimpice ale Monnaie de Paris provoacă o oarecare agitație la vârful organizației. Potrivit La Lettre, directorul general al prestigioasei instituții, Marc Schwartz, tocmai i-a sacrificat de urgență pe cei trei șefi principali ai producției sale.
Directorul său industrial, Jacky Frehel, a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că va pleca la sfârșitul lunii ianuarie. Éric Matte, directorul de producție al fabricii din Paris, responsabilă cu fabricarea medaliilor olimpice, nu s-a mai prezentat la unitate din 2 octombrie, deși trebuia să participe la reuniuni a doua zi. La rândul său, Hélène Juton, responsabilă cu calitatea, sănătatea, securitatea și mediul, și-a părăsit biroul în aceeași lună, înainte de a-și anunța plecarea la 13 decembrie.
Medalii olimpice de o calitate îndoielnică
Aceste plecări forțate, care ar putea lua forma unor rupturi convenționale, își au originea în problemele de calitate ale finisajelor medaliilor acordate în această vară sportivilor olimpici și paralimpici.
Potrivit informațiilor La Lettre, peste 100 de medalii defecte au fost deja returnate de sportivii nemulțumiți Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice Paris 2024 (Cojop) în doar patru luni.
Încă din 2 august, skateboarderul american Nyjah Huston și-a postat medalia de bronz pe rețelele de socializare, arătând-o în stare deplorabilă, la doar zece zile după ce a fost pusă pe podium.
Acest caz extrem de mediatizat este departe de a fi izolat. Înotătorul Maxime Grousset a făcut o observație identică la 9 august, la cinci zile după ce a primit o medalie.
În jurul datei de 15 august, directorul general al Monetăriei Marc Schwartz a fost nevoit să își recheme de urgență directorii Jacky Frehel, Éric Matte și Hélène Juton, obligați să își întrerupă vacanța pentru o reuniune de criză pe Quai de Conti, la sediul parizian al instituției.
De atunci, plângerile sportivilor cu privire la medaliile lor s-au multiplicat și au devenit virale. În urmă cu două săptămâni, câștigătorii probei de 4x100 m mixt Yohann Ndoye Brouard și Clément Secchi au publicat, de asemenea, fotografii pe X și Instagram ale medaliilor lor de bronz foarte deteriorate. Descrise drept „piele de crocodil” de către acesta din urmă, ele dezvăluie fisuri în formă de solzi pe medalia olimpică.
De fapt, Monnaie de Paris se luptă cu calitatea defectuoasă a finisajelor sale de cel puțin cincisprezece luni, cu mult înainte de începerea Jocurilor Olimpice.
De ce se „decojesc” medaliile olimpice
Cauza acestor finisaje care se scorojesc este în mod clar legată de anticiparea insuficientă a unei schimbări de reglementare de către conducerea instituției publice.
Ultima actualizare a directivei europene Reach prevede interzicerea unei componente toxice a lacului de uz casnic, trioxidul de crom, care a trebuit să fie înlocuit în scurt timp.
Din cauza lipsei de timp și de perspectivă pentru efectuarea testelor, medaliile Huawei, apoi cele de la Jocurile Olimpice, au fost cele care au dus greul noilor produse utilizate.
La Paris, atelierul de confecționare a medaliilor de pe Quai de Conti este sprijinit în prezent de o societate din Lyon specializată în procese industriale și tratamente de suprafață, pentru a găsi o soluție durabilă.