Antena 3 CNN Actualitate Educație Orice persoană cu studii superioare va putea să predea în școli, potrivit proiectului de modificare a Legii Educaţiei

Orice persoană cu studii superioare va putea să predea în școli, potrivit proiectului de modificare a Legii Educaţiei

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 16:15 04 Aug 2022 Modificat la 16:15 04 Aug 2022

Conofrm articolului 127 din noul proiect de lege a educației orice persoană care își dorește să îmbrățișeze cariera de profesor și a finalizat studii superioare o poate face și fără modulele de pregătire sau masteratul didactic.

Acest articol are în vedere următoarele prevederi:

(1) Studenţii şi absolvenţii de învăţământ superior care optează pentru cariera didactică au obligaţia să absolve cursurile unui masterat didactic cu durata de 2 ani ori programele de formare psihopedagogică de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii.

(2) Prin excepție, pot opta pentru cariera didactică și absolvenți ai învățământului superior care nu au parcurs formarea inițială prevăzută la alin.(1), sub condiția susținerii și promovării unei probe suplimentare de examinare a cunoștințelor teoretice de pedagogie pentru debutul în stagiatura didactică, organizat de CNFDCD la nivelul structurilor teritoriale.

În acest mod, este mult mai ușor pentru cineva care nu are formarea inițială și pregătirea în domeniu să activeze în învățământ.

„În momentul în care cariera didactică nu este ofertantă pentru absolvenții de top, atunci nu poți să ai pretenția ca aduci în sistemul de învățământ preuniversitar cei mai buni profesori.

În momentul în care salariile vor crește și debutantul va avea un salariu suficient ca să-i permită să își întemeieze o familie, să facă un credit, să pornească în viață, eu sunt convinsă că acea carieră didactică va deveni ofertantă pentru cei mai buni absolvenți.

Cei care nu au formare inițială cu DPDD-uri (n.r. Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic), masterat didactic, dar au studii superioare, doresc să se facă profesori, vor putea face acest lucru prin această stagiatură.

Cred că trebuie să începem să fim un pic mai deschiși în ceea ce înseamnă recunoașterea competențelor din contexte formale, informale și așa mai departe.

Tocmai de aceea, Centrul Național pentru Formarea și Dezvoltarea Carierei Didactice va avea ca scop principal o cartografiere a nevoilor de formare profesională, va fi o instituție esențială”, a declarat Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole