Potrivit datelor guvernului britanic, 7.2449 de persoane au fost oprite fie în aeroporturi, fie în porturi maritime, fie în gări și autogări. Cifrele reprezintă o creștere de cinci ori față de aceași perioadă a anului 2020, atunci când era libera circulație între statele membre UE.
Dintre aceştia, 4.482 sunt români, în timp ce bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400. Persoanele venind din țările nordice nu au întâmpinat aceleași probleme: doar 5 danezi au fost opriți, precum și 59 de belgieni, precum și 144 de francezi.
Firma de avocatură Bates Wells notează că aceste date ar putea sugera o profilare rasială discriminatorie a controalelor la graniţă, însă guvernul de la Londra a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel.
„Este legitim să se facă verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale, dar aceste ultime cifre pun întrebarea dacă există o agendă ascunsă. Oprirea la frontieră poate fi traumatizantă și există riscul ca ofițerii de imigrație să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie oprită dacă are loc”, a spus Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells.
''Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată'.
Dacă cineva soseşte la graniţele noastre, încercând să lucreze aici fără a avea acest drept, oamenii aşteaptă ca noi să nu le permitem să intre, indiferent de naţionalitate. Aceste reguli sunt aplicate echitabil şi numai pe baza circumstanţelor individuale”, a răspuns acuzațiilor un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.
Până pe 30 iunie, 1,067 milioane de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în această ţară, precum și 1.09 milioane de polonezi.
În mai, The Guardian a semnalat că mulți cetățeni europeni sunt trimiși în centre pentru imi granți, sau reținuți la aeroport.