Antena 3 CNN Actualitate Inedit Descoperire revoluționară: o persoană non-binară ar fi "locatarul" unui mormânt vechi de 1.000 de ani

Descoperire revoluționară: o persoană non-binară ar fi "locatarul" unui mormânt vechi de 1.000 de ani

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:41 11 Aug 2021 Modificat la 18:44 11 Aug 2021

Noi elemente par să ducă la o concluzie surprinzătoare.

O vreme, analiza oaselor a sugerat că în mormântul de la Suontaka Vesitorninmaki, descoperit în 1968, s-ar fi aflat o femeie.

Însă noi analize ADN, coroborate cu probe de sol și cu examinarea mai riguroasă a conținutului funerar, par să ducă la concluzia că, pe când era vie, persoana din mormânt ar fi fost non-binară.

Conform definiției acceptate în prezent, o persoană non-binară este o persoană cu o identitate de gen care nu este exclusiv feminină sau masculină.

Persoanele non binare pot avea o identitate de gen fluctuantă sau se pot considera fără gen sau se pot considera ca având un al treilea gen, în afara celor masculin și feminin.

Persoanele non binare sunt parte a comunității LGBTQIA+.

Noile revelații din mormântul finlandez au fost sintetizate și publicate în Jurnalul European de Arheologie.

Ele conturează posibilitatea ca persoanele non-binare să fi fost acceptate și integrate în comunitate încă din vremuri antice. 

O femeie cu sabie sau un bărbat cu sindrom Klinefelter?

Amplasamentul funerar medieval, datând din perioada 1050 - 1300, conține scheletul unei persoane și două săbii: una, situată pe stânga corpului, și o alta îngropată deasupra mormântului original (conform reproducerii artistice din Jurnalul European de Arheologie).

[GAL layout="3"]

Ulla Moilanen, arheolog la Universitatea din Turku, Finlanda, a declarat că persoana înhumată pare să fi fost un membru respectat al comunității.

Catalogarea persoanei înhumate ca femeie s-a făcut inițial pe baza veșmintelor și bijuteriilor.

Însă în urma analizei ADN, s-a constatat că aceasta suferea de sindromul Klinefelter, o afecțiune în urma căreia copiii cu sex biologic bărbătesc se nasc cu un cromozom X în plus.

Sexul masculin este caracterizat de perechea cromozomială XY, în timp ce sexul feminin este definit de cromozomii XX.

Persoanele cu anomalia Klinefelter au tripleta cromozomială XXY și nu manifestă simptome specifice în perioada copilăriei.

Subiectul non-binarității de gen, adus în spațiul public de persoane din showbiz

Schimbările apar în adolescență, când persoanelor cu acest sindrom le cresc șoldurile iar pilozitatea facială este mai redusă și apare mai târziu decât de obicei. De asemenea, tonusul muscular este mai slab.

La maturitate, boala Klinefelter poate duce la incapacitatea de a procrea și la scăderea apetitului sexual.

Pe baza noilor indicii și în contextul în care se întâmplă rar în zonele nordice ca un mormânt să conțină o sabie împreună cu artefacte feminine, cercetătorii sunt înclinați să creadă că persoana moartă acum aproximativ 1.000 de ani ar fi fost non binară.

În prezent, subiectul identității de gen non-binare depășește granițele cercurilor științifice mai ales când exponenți din zona showbiz își declară public statutul de persoană non-binară, deși în anumite situații explicațiile lor contrazic însăși definiția academică.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole