Antena 3 CNN Life Știinţă Perseidele, vizibile în 11-13 august 2024. Cum se formează ploaia de stele și cum se poate observa

Perseidele, vizibile în 11-13 august 2024. Cum se formează ploaia de stele și cum se poate observa

de Mia Lungu    |   

Perseidele 2024: Până la 75 de "stele căzătoare" pe oră vor vor putea fi vizibile, pe măsură ce ploaia anuală de meteori atinge apogeul duminică, 11 august și luni, 12 august.

Ploaia de meteori Perseide este cunoscută pentru meteorii săi rapizi și strălucitori, potrivit NASA. Meteorii par să emane din constelația Perseus, de unde le vine și numele.

Această constelație se va ridica sus pe cerul din nord-vestul emisferei nordice în orele de după miezul nopții, când se așteaptă să fie văzute cele mai multe stele căzătoare. De asemenea, în această regiune a cerului sunt vizibile Galaxia Andromeda, deasupra lui Perseus, și Pleiadele, deasupra lui Marte și Jupiter. 

Ploaia de stele Perseide atinge punctul maxim în 11 - 13 august 2024

Una dintre cele mai cunoscute ploi anuale de meteori, Perseidele, va atinge apogeul la sfârșitul săptămânii viitoare, în noaptea de duminică spre luni.

Deși vârful de la sfârșitul săptămânii viitoare oferă cea mai mare frecvență de meteori, Perseidele sunt active între 14 iulie și 1 septembrie 2024, iar "stelele căzătoare" pot fi văzute în fiecare noapte.

De unde și cum poți admira o ploaie de meteori

Deși sunt așteptați meteori strălucitori, spectacolul poate fi afectat semnificativ de lumina puternică a lunii. Dar anul acesta, luna va apune chiar în momentul în care începe să apară activitatea puternică a Perseidelor, potrivit Societății Americane de Meteori. Cel mai bun moment pentru a privi va fi după ora locală 1 a.m. luni, 12 august, potrivit Live Science.

Cum se formează Perseidele

Stelele căzătoare sunt cauzate de meteoroizi. Pe măsură ce aceste particule minuscule intră în atmosfera Pământului, se încălzesc și se vaporizează, eliberând energie vizibilă ca dungi de lumină pe cerul nopții.

Perseidele se deplasează cu o viteză de 60 de kilometri pe secundă (37 de mile pe secundă) și, de obicei, sunt vizibile între 50 și 75 în fiecare oră în timpul nopții de vârf. Asta înseamnă aproximativ una pe minut, deși va trebui să vă aflați cât mai departe posibil de poluarea luminoasă pentru a vedea un număr impresionant de stele căzătoare.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile