Antena 3 CNN Actualitate Inedit Perseidele, pe cerul României din această noapte. De unde se vede cel mai bine ploaia de stele. Astronom: „Să vă faceți o cafea tare”

Perseidele, pe cerul României din această noapte. De unde se vede cel mai bine ploaia de stele. Astronom: „Să vă faceți o cafea tare”

de Mia Lungu    |   

Cea mai spectaculoasă ploaie de stele va putea fi vizibilă pe cer, cu ochiul liber, în noaptea de duminică spre luni. Cei care vor observa fenomenul din zonele cu cer senin vor putea vedea zeci de meteori pe oră. Astronomul Cătălin Beldea a explicat, la Antena 3 CNN, unde ne putem bucura mai mult de Perseide.

„Noaptea asta e bine și noaptea viitoare (n.r. noaptea de luni spre marți). Să știți că România va avea cer senin și noaptea asta și mâine noapte.

Puteți să ieșiți liniștiți, dar trebuie să ieșiți de undeva din afara orașelor să vedeți aceste perseide. Meteori se numesc nu sunt stele căzătoare sau, mă rog, stele între ghilimele. Sunt niște particule care provin din coada unei comete, iar particulele astea sunt foarte mici, cât unghia de la deget.

Intră în atmosferă, ard și se aprind și de astea le vedem noi pentru o secundă. Jumătate de secundă, poate să fie câte o nucă.

Trebuie să ieșiți după ora 23:00, să aveți răbdare până după miezul nopții, până la 4:00 până la 5:00, să vă faceți o cafea tare, pentru că stați atenți pe cer, întinși pe spate, pe pătură și numărați probabil 20-30 de meteori pe oră. Da, se spune că sunt 100. Da, alea sunt fotografic 100. Adică dacă aveți un aparat de fotografiat, îl puneți să vedeți ce prinde. Dar cu ochiul liber cam 20-30 de meteori. 

Se văd de câteva zile și vor mai continua încă alte zile. Deci nu este exclus ca noaptea de 13 spre 14 să fie foarte spectaculoasă, spre exemplu. Depinde ce prinde Pământul în drumul lui prin acest nor de praf lăsat de cometă.

Sunt particule destul de mici care intră în atmosferă cu sutele de mii, cu milioanele. Dar alea mai mici nu se văd cu ochiul liber. Trebuie să fie cam cât o nucă așa și să se aprindă în atmosferă ca să le și vedem cu ochiul liber.

Trebuie să fim atenți pe tot cerul, atenție, să nu vă uitați doar într-o zonă a cerului, de-aia e bine să stați pe un șezlong sau să stați pe întinși pe spate pe o pătură. Stați, luați-vă haine groase pentru că în afara orașului sau la munte va fi frig, chiar dacă vedeți că sunt 25-30° seara în București sau în alte orașe, în afara orașelor sau la munte pt fi 5° în perioada asta și dacă mergeți să fiți pregătiți, că aveți de stat câteva ore bune în afară.”, a precizat Cătălin Beldea, la Antena 3 CNN.

Subiecte în articol: perseidele 2024 august
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile