Mulți români plănuiau să călătorească în perioada următoare în Europa, mai ales la târgurile de Crăciun, dar Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția că sunt câteva modificări ale condițiilor de călătorie în contextul în care mai multe țări au suspendat acordul Schengen și au crescut gradul de alertă antiteroristă.
Printr-un ultim astfel de anunț, MAE îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Suediei că autorităţile locale au anunţat reintroducerea controlului la frontiera de stat, până în data de 11 mai 2024.
În plus, autoritățile suedeze au decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă de la nivelul 3 - "amenințare ridicată", la nivelul 4 - "amenințare mare", pe o scară de cinci niveluri.
Anterior, statul austriac a reintrodus controale la granițele cu Slovenia și Ungaria, în perioada 12 noiembrie 2023 - 15 mai 2024, din cauza presiunii exercitate asupra sistemului de primire a solicitanților de azil.
Și Franța a decis reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, în perioada 1 noiembrie 2023 - 30 martie 2024, din cauza noilor amenințări teroriste.
Autoritățile franceze au aplicat astfel de măsuri la frontierele interne cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania. Mai mult, Parisul a decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt - "urgență atentat", pe întreg teritoriul francez, în urma atacului terorist care a avut loc în data de 13 octombrie 2023 într-un liceu din orașul Arras, soldat cu decesul unui profesor și rănirea gravă a altor două persoane.
Nivelul "urgență atentat" reprezintă un apel la vigilență adresat instituțiilor franceze și populației și permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operațiunii "Sentinelle", pentru a sprijini poliția și jandarmeria în protejarea cetățenilor.
Şi Germania a dispus reaplicarea de controale la granița cu Austria, în perioada 12 noiembrie - 11 mai 2024. Motivul: creșterea migrației ilegale, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate generată de atacurile grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil și creșterea traficului de persoane.
La rândul lor, autoritățile din Norvegia au anunțat că au decis reaplicarea controalelor în porturile prin care navighează feriboturile ce asigură legătura cu statele membre Schengen până în luna mai 2024, din cauza amenințărilor la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, din partea serviciilor de informații străine.
Şi Danemarca a reintrodus temporar controalele la graniței sale cu Germania din cauza amenințării teroriste, criminalității organizate, contrabandei, a invaziei ruse în Ucraina, dar și migrației ilegale.
Cum a apărut Schengen
Controalele la frontiere sunt în contradicție cu tratatul Schengen, adoptat în urmă cu aproape 40 de ani pentru a permite inițial libera circulație între Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg.
Tratatul a ajuns curând să acopere 23 de state din Uniunea Europeană și alte patru - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția - care nu fac parte din blocul comunitar.
În condiții normale, prevederile tratatului Schengen permit tuturor celor care intră în țările membre să călătorească pe teritoriul acestor state fără verificarea pașaportului.
Această facilitate a fost marketată de politicienii de la Bruxelles drept "bijuteria coroanei integrării europene", însă s-a dovedit ulterior că această politică a atras migranții și teroriștii.
Anul trecut, peste 300.000 de solicitanți de azil, refugiați și migranți ilegali au reușit să intre în UE prin frontierele sale externe, fiind apoi capabili, în conformitate cu normele Schengen, să călătorească oriunde doreau în Uniunea Europeană.