„În conformitate cu criteriile de clasificare pentru situații de urgență, criteriile pentru un incendiu în zona de excluziune nu trebuie să depășească 0,05-0,2 km², dar starea zonei de incendiu depășește aceste cifre de zeci de ori.
Din punct de vedere al riscurilor de radiații înregistrate de sistemul automatizat de monitorizare a stării de radiații în 39 de puncte, incendiile existente în zonele cu niveluri semnificative de contaminare cu radionuclizi și la amplasamentele infrastructurii de gestionare a deșeurilor radioactive în limita de 10 puncte reprezintă un pericol deosebit”, a transmis agenția, duminică, potrivit Interfax Ucraina.
Ucraina anunța Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, în ziua de joi a săptămânii trecute, din cauza unei întreruperi de curent la instalație. Ieri, a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare.
Sistemele de răcire funcționează în mod normal, fără a fi nevoie de energie de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.
Forțele rusești au cucerit centrala nucleară - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume - în prima zi a invaziei de luna trecută.
Deși nu mai este o centrală electrică funcțională, Cernobîl nu a fost niciodată abandonată complet și necesită în continuare un management constant.
Îngrijorări există în continuare pentru personalul care a rămas la centrala electrică sub autoritatea forțelor rusești.