"Există boli care ne pot slăbi vederea. Din fericire, foarte multe dintre ele pot fi tratate, mai ales dacă ştim de prezenţa lor.
Diabetul este una dintre bolile care poate afecta vederea. Diabetul este o boală care la un moment dat afectează retina.
Retinopatia diabetică este o afecţiune foarte serioasă, care dacă este descoperită la timp, poate fi ţinută sub control.", a spus medicul Andrei Filip, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
De ce dăunează hipertensiunea vederii
În tulburările de tensiune arterială pot exista situaţii care ne trimit cu gândul la afecţiuni neurologice.
Există situaţii în care un pacient vine la medic pentru un consult de rutină, iar noi vedem modificări la nivelul nervului optic sau la nivelul retinei, care ne spune că omul respectiv are o anumită boală.
Bolile oftalmologice care ne lasă fără vedere dacă nu sunt tratate
Cea mai păcătoasă şi serioasă boală este glaucomul. Ochiul este ca o minge care are nişte lichide în interior. Aceste lichide determină o presiune la nivelul globului ocular. Dacă apare o tulburare dintre cantitatea de producţie şi cantitatea eliminată a acestor lichide, ochiul se întăreşte. Cel mai moale lucru din interiorul ochiului este nervul optic. Dacă ochiul se destinde, apasă pe nervul optic şi îl omoară încet.
Tot ce se pierde prin glaucom, nu se mai poate câştiga. Dacă ai o tensiune mare, deja pot apărea fenomene optice. Ajungi să vezi cercuri, luminiţe sau să te doară capul. Apar tulburări de vedere importante.
În jurul vârstei de 40 de ani ar trebui să ne prezentăm la un consult oftalmologic. Sunt foarte multe afecţiuni pe care le putem intui, înainte ca acestea să apară. Putem descoperi că un pacient are riscul de a dezvolta glaucom.
Pericolul când purtăm ochelari nepotriviţi pentru ochii noştri
Este foarte important să respectăm sfatul medicului. De exemplu, la copii este foarte important să poarte ce trebuie. Primul consult oftalmologic la copii să fie în jurul vârstei de 3 ani. Este nevoie de foarte multă seriozitate din partea părinţilor.
În ceea ce priveşte purtarea ochelarilor nepotriviţi, îi simţi pe cei care nu sunt ceea ce trebuie. Ai ameţeli, te doare capul sau vezi în ceaţă. Ochiul se adaptează foarte rapid, dacă poartă o dioptrie pe care cristalinul nu o consideră potrivită, va încerca să compenseze din puterea ei şi va obosi.", a mai spus medicul Andrei Filip.