Antena 3 CNN Coronavirus Pericolul noilor sub-variante ale Omicron. Ce ne-ar putea aștepta

Pericolul noilor sub-variante ale Omicron. Ce ne-ar putea aștepta

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:25 02 Mai 2022 Modificat la 11:25 02 Mai 2022

Cercetători de la mai multe instituţii au analizat sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a adăugat luna trecută pe lista celor aflate sub monitorizare, notează Agerpres.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 39 de participanţi infectaţi cu Omicron anterior, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârşitul anului trecut.

Cincisprezece participanţi erau vaccinaţi - opt cu vaccinul produs de Pfizer, şapte cu cel produs de Johnson & Johnson - în timp ce restul de 24 nu erau vaccinaţi.  

"Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare... şi ar trebui să fie mai bine protejat", se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, dată publicităţii în acest weekend.  

În cazul persoanelor nevaccinate, a fost constatată o scădere de aproape opt ori a producţiei de anticorpi în cazul expunerii la BA.4 şi BA.5 comparativ cu sub-varianta BA.1 a Omicron.

Probele de sânge prelevate de la persoanele vaccinate au prezentat o scădere de trei ori.

Africa de Sud ar putea intra într-un al cincilea val de COVID-19 mai devreme decât se estimase, au anunţat vineri autorităţile şi oamenii de ştiinţă, pe fondul unei creşteri susţinute a numărului de cazuri de infectare ce pare să fie determinată de sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Doar aproximativ 30% din populaţia de circa 60 de milioane a Africii de Sud este complet vaccinată.

"Pe baza sustragerii de la neutralizare, BA.4 şi BA.5 au potenţialul de a conduce la un nou val de infectări", se arată în studiu.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole