Antena 3 CNN Life Sănătate Pericol la mare și la piscine, în sezonul estival. Ce bacterii putem lua din apă și cum putem preveni infectarea

Pericol la mare și la piscine, în sezonul estival. Ce bacterii putem lua din apă și cum putem preveni infectarea

de Mia Lungu    |   

Medicii specialiști atrag atenția că vacanța ne poate aduce grave probleme de sănătate, mai ales dacă mergem la mare sau la piscină. Sunt multe bacterii care pot fi luate din apă, dintre care cea mai cunoscută este E.Coli. Medicul Anca Ianițcaia, specialist Boli Infecțioase la Spitalul Dr. Victor Babeș Timișoara, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt riscurile la care ne expunem.

„Vara tot timpul avem enterocolite și manifestări digestive, atât datorată datorită alimentelor ce nu sunt foarte bine păstrate sau consumate, cât și datorită optimizării piscinelor sau bazinelor de înot.

De la piscine, de la mare, se pot lua infecții atât bacteriene cât și virenale, cât și fungice. Pentru prevenire este foarte important să se efectueze duș înainte și după după utilizarea bazinelor. Să evităm înghițirea accidentală de apă. Să folosim prosoape pe personale, atât pentru utilizarea șezlongului cât și a scaunelelor.

Dacă avem leziuni tegumentare sau anumite afecțiuni, inclusiv dacă suferim de un sindrom diareic, să nu folosim aceste bazine pentru a nu contamina și a infecta apa și a îmbolnăvi alte persoane.

Să se folosească cască de înot pentru a pregăti să se contamineze canalul auditiv extern, inclusiv folosirea de ochelari pentru a preveni infectarea oculară, conjuctivită.

Pot să fie simptome digestive, cum ar fi scaune diareice, dureri abdominale, greață, vărsături. Conjunctivită, cu înroșirea ochilor, senzații de uscăciune, mâncărime.

De la piscine putem să avem o reacție de hipersensibilizare, inclusiv la cloramină și la clor, manifestată printr-o uscăciune a ochilor, mâncărimi oculare, iritația mucoasei nazale și respiratorii. Poate să apară si febra.”, a explicat medicul, la Antena 3 CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile