Antena 3 CNN Actualitate Pericol în parcuri! Mușcătura de căpușe, mortală! Medicii trag un semnal de alarmă

Pericol în parcuri! Mușcătura de căpușe, mortală! Medicii trag un semnal de alarmă

Manuela Sturzu
1 minut de citit Publicat la 08:59 16 Iul 2020 Modificat la 08:59 16 Iul 2020

Activitățile în aer liber, mai ales în zonele cu vegetație bogată, cresc semnificativ riscul de a fi mușcat de căpușe. Tocmai de aceea, ori de câte ori mergeți în astfel de zone, este ideal să vă protejați. 

Prevenția este esențială

Experții spun ca este ideal să mergeți pe centrul potecilor, unde iarba este deja bătătorită. De asemenea, trebuie să evitați zonele cu iarbă înaltă sau multe frunze. Iar purtarea pantalonilor lungi și a șosetelor este esențială. Nu uitați însă de spray-urile sau loțiunile speciale împotriva insectelor și a căpușelor. 

Să nu credeți însă că puteți lua o astfel de insectă doar din iarbă. Medicii atrag atenția că și animalele sunt purtătoare de căpușe!

De asemenea, aceștia spun că este vital să știți cum trebuie îndepărtată o căpușă, în primele ore de la mușcătură.

”Dimensiunea ei crește pentru că se hrănește cu sângele nostru. Preferabil să o eliminăm în primele 24 de ore de la atașare”, spune Mihai Trip, medic de familie. 

Nu încercați să îndepărați căpușele acasă

Căpușa nu trebuie sub nicio formă strânsă între degete, pentru că astfel favorizăm pomparea conținutului plin de microbi, în sânge. 

”Căpușa poate da mai multe boli, printre care boala Lyme, meningoencefalita, dar dacă se observă și se extrage căpușa se poate administra antibiotic și în principiu, nu este nicio problemă”, spune medicul Linciu Venter.

 

Etichete: capuse
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole