Debitele medii zilnice ale râurilor din ţară vor fi în general în scădere uşoară, în următoarele şapte zile, însă pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte sunt posibile creşteri de debite din cauza precipitaţiilor prognozate, relevă prognoza hidrologică pentru râurile din România publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 4 -10 iunie 2017.
"Debitele medii zilnice vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în general în scădere uşoară pe râurile din Maramureş, Crişana şi Transilvania şi relativ staţionare pe râurile din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova. În partea a doua a intervalului, debitele vor fi relativ staţionare pe majoritatea râurilor", arată prognoza.
Hidrologii precizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.
Potrivit INHGA, în intervalul menţionat, debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va fi relativ staţionar pe toată durata intervalului, în jurul valorilor de 4.500 - 4.600 metri cubi/secundă, situându-se sub media multianuală a lunii iunie, de 6.400 m.c./s.
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere uşoară, exceptând a doua parte a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia - Giurgiu.