Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Pericolul de pe TikTok. Probleme majore ale aplicaţiilor care creează portrete digitale | Avertismentul experţilor în securitate online

Pericolul de pe TikTok. Probleme majore ale aplicaţiilor care creează portrete digitale | Avertismentul experţilor în securitate online

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:52 13 Dec 2022 Modificat la 19:17 13 Dec 2022

Dacă v-aţi conectat pe orice aplicație de socializare în ultima lună, cel mai probabil aţi văzut poze cu prietenii virtuali în ipostaze de prințese, personaje de animație sau ființe celeste.

Totul se datorează unor aplicaţii care folosesc inteligența artificială pentru a reda portrete digitale pe baza fotografiilor trimise de utilizatori.

Acestea sunt, însă, motiv de îngrijorare pentru experții în securitate online, pentru că au multe probleme de confidențialitate. Proprietarii uneia dintre aplicații sunt ruşi.

Pericolul de pe TikTok. Avertismentul experților în securitate online

Portretele digitale realizate cu ajutorul inteligenței artificiale sunt peste tot pe internet și arată vibrant, imaginativ și atrăgător, dar pot fi folosite și pentru a compila date despre utilizatori, spun experții.

Aplicații precum Lensa sau CapCut au nevoie de cel puțin 10 fotografii ale unei persoane pentru a genera un portret al acesteia. Apoi, sistemul atribuie valori numerice diferitelor puncte ale feței și însumează aceste numere pentru a crea noi imagini digitale ale persoanei.

Deşi companiile spun că imaginile sunt șterse din baza de date apoi, specialiştii în securitate cibernetică spun că nu ar trebui să ne încredem prea mult în asta şi că nici nu ştim cum sunt folosite trăsăturile noastre, pentru care, culmea, plătim ca să le dăm aplicației.

"Înțeleg, până la un punct, că toate paginile de internet au termeni şi condiţii. Şi înțeleg că nimeni nu citește aceşti termeni şi condiţii. Cu toate au note de subsol care permit ca astfel de lucruri să se întâmple. Asta, de asemenea, este rău", spune Justin Bellman, creator de conținut.

Cine se află în spatele aplicațiilor care creează portrete digitale

Lensa a fost creat de dezvoltatorii ruși de la compania Prisma Labs și a fost lansat la începutul acestui an. Ideea aplicației i-a venit unui student al Institutului de Tehnologie Internațională din Moscova, Ilya Frolov.

Imediat după crearea sa, proiectul a fost susținut de rușii de la Haxus, Elysium Venture Capital, Mail.ru Group și Gagarin Capital Partners. În prezent, aceasta este deținută de rusul Alexey Gubarev și de bielorusul Iuri Gursky, care locuiesc în Cipru şi sunt cofondatorii Haxus.

Aceştia sunt acuzați acum şi de faptul că fură munca artiștilor pentru a face bani cu aplicația Lensa.

"Unul dintre indiciile că este folosită artă care are copyright în aceste modele AI, fără permisiune, este că multe rezultate din aplicație au recreări ale semnăturilor, pentru că în mod clar multe dintre imaginile-sursă au fost semnate inițial în partea de jos.

Pericolul de pe TikTok. Probleme majore ale aplicațiilor care creează portrete digitale

E o nebunie! Întrebarea care nu are acum răspuns este cum îl creditezi pe artistul a cărui muncă este încărcată în mașinăria ce creează artă AI", spune Marques Brownlee, creator de conținut.

O altă problemă a acestui tip de aplicaţii este crearea de imagini cu tentă sexuală pentru minorii care încarcă fotografii.

Tehnologia de inteligență artificială, precum cea folosită de Lensa sau CapCut ar putea, de asemenea, să fie folosită pentru a genera "pornografie din răzbunare", adică pentru a face imagini nud cu cineva fără consimțământul acestuia.

Asta din cauza lipsei totale de moderare a conținutului din aceste aplicații. 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole