Antena 3 CNN Actualitate Justiție Percheziții de amploare la traficanții de oameni. Clanurile din Craiova duceau ilegal oamenii în SUA

Percheziții de amploare la traficanții de oameni. Clanurile din Craiova duceau ilegal oamenii în SUA

2 minute de citit Publicat la 11:43 25 Iul 2019 Modificat la 11:43 25 Iul 2019

Sunt perchezitii de amploare la traficantii de carne vie din Craiova. Patru clanuri din Craiova au trecut peste granița SUA mii de români, în ultimii ani. 

DIICOT şi FBI au documentat cazuri în care oamenii sunt puşi la cerşit, furat şi prostituţie ca să achite datoria către traficanţi. 

Vorbim despre o grupare care acționează încă din 2012 pe teritoriul Mexicului, România și SUA. Gruparea era condusă de un bărbat căruia i se spunea Rechinul, printre altele infractorii reușiseră să monteze bancomate pe teritoriul Mexicului și realizau mentenanța acestora, mai ales pe cele situate pe litoralul mexican care era frecventat de foarte mulți turiști. Aceștia nu făceau altceva decât să fraudeze cardurile introduse în acestea.

Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale, membrii grupării au recrutat din România persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare. 

După obţinerea în mod fraudulos a datelor informatice, erau formate echipe compuse din alţi membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia, de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. 

În contextul desfăşurării acestor activităţi ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menţinerea ordinii şi obedienţei membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. 

Procurorii mai spun că, pentru a controla persoanele recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau pe cei care aveau rolul exercitării actelor de violenţă, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti. 

Banii obţinuţi din activităţi infracţionale au fost folosiţi pentru achiziţionarea de terenuri, maşini de lux sau pentru construirea de clădiri. De asemenea, banii erau folosiţi drept capital al unor societăţi comerciale de tip "paravan", atât în Mexic, cât şi în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal. 

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2018, pe fondul unor divergenţe existente cu un fost membru al grupării, care avea rolul de a supraveghea derularea în condiţii de siguranţă a activităţilor infracţionale, liderul grupării a dispus şantajarea membrilor familiei acestuia. 

Pe 2 aprilie 2018, fostul membru al grupării a fost înjunghiat într-un loc public din oraşul mexican Cancun, iar pe 11 iunie 2018 el a fost împuşcat de o persoană care asigura paza liderului grupării. 

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse cinci persoane în vederea audierii. 

Activităţile au fost integrate acţiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din cadrul FBI prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România, respectiv organe judiciare din Mexic. 

La acţiunea operativă desfăşurată a asistat şi un reprezentant al Biroului FBI la Bucureşti. 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole