Chiar la această oră au loc 85 de percheziții domiciliare în județele Timiș, Arad, Satu Mare, Caraș Severin, Alba, Olt, Dâmbovița dar și în Capitală, la cetățenii străini care aplicau pentru viză de ședere, dar scopul lor era acela de a trece ulterior ilegal vama spre vestul Europei.
Este vorba despre patru dosare care vizează infracțiuni de constituire a unei grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2022 mai multe persoane, cetățeni români și cetățeni străini, s-au constituit în trei grupuri infracționale. Aceștia adăposteau în locații aflate pe teritoriul României și ulterior transportau grupuri întregi de migranți spre țări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală a frontierei din țara noastră, în vederea obținerii de informații și foloase materiale.
Peste 800 de migranți au fost traficați de aceste grupări care colaborau între ele. Prețul pentru un migrant era cuprins între 500 și 1000 de euro.
Au fost, de asemenea, interceptate și oprite 40 de transporturi ilegale în care au fost implicați cei vizați dar și transporturi în care au fost identificați peste 800 de migranți care intenționau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre alte țări din Uniunea Europeană.
Peste 60 de persoane urmează să fie aduse la sediul DIICOT Timișoara.
”La data de 28 februarie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Craiova, Ploiești și ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Caraș-Severin, Arad și Dâmbovița, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, B.T. Arad și B.T. Caraș Severin, efectuează 50 de percheziții domiciliare, în județele Timiș, Arad, Satu Mare, Caraș Severin, Alba, Olt, Dâmbovița și municipiul București, în cele 3 cauze penale având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Din cercetări a reieșit că, din anul 2022, mai multe persoane, cetățeni români și cetățeni străini, s-ar fi constituit în trei grupuri infracționale, având ca scop principal adăpostirea în locații aflate pe teritoriul României și ulterior transportarea grupurilor de migranți spre țări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, în vederea obținerii de importante foloase materiale.
Peste 60 de persoane urmează a fi conduse la audieri.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și D.I.I.C.O.T. – Biroul Tehnic și Criminalistic.
La acțiune participă polițiștii inspectoratelor de poliție județene Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, precum și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București, Grupării Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timișoara, inspectoratelor județene de jandarmi Arad, Caraș-Severin, Alba și Satu Mare.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, informează autoritățile.