Antena 3 CNN Externe Pentagonul, decizie neașteptată după uciderea a 10 civili cu o dronă. "Legile războiului nu au fost încălcate"

Pentagonul, decizie neașteptată după uciderea a 10 civili cu o dronă. "Legile războiului nu au fost încălcate"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 22:52 03 Noi 2021 Modificat la 22:56 03 Noi 2021

Concluzia a venit în urma unei anchete interne efectuată la Pentagon.

"Ancheta nu a identificat nicio violare a legii, inclusiv dreptul războiului", a precizat într-un raport reprezentantul Departamentului Apărării, general locotenentul Sami Said.

"Erori de execuție combinate cu probleme de confirmare și perturbări ale comunicațiilor au antrenat pierderi civile regretabile", a adăugat el.

Said a insistat în fața ziariștilor că a fost vorba de o "eroare" și nu de "comportament criminal, aleatoriu sau de neglijență".

Persoanele implicate "au crezut atunci că vizează o amenințare iminentă", se subliniază în raport.

Reprezentanții armatei americane au anunțat după atacul din 29 august că vehiculul distrus era încărcat cu explozibili şi că a fost dejucată o tentativă de atentat a aripii locale a grupării Stat Islamic.

În schimb, membrii supraviețuitori ai familiei lui Zemari Ahmadi, șoferul care conducea mașina distrusă de dronă, au indicat că acesta era angajat al unui ONG.

Presa occidentală a publicat relatări ale incidentului, avându-i ca martori chiar pe membrii supraviețuitori din familia victimei.

Rudele celor 10 afgani uciși vor despăgubiri și să trăiască în SUA

În septembrie, la trei săptămâni de la tragedie, rudele supraviețuitoare ale familiei afgane bombardate de SUA la Kabul spuneau că vor despăgubiri din partea americanilor.

Ei mai cereau Statelor Unite să îi primească pe teritoriul american sau să îi relocheze într-o altă țară considerată sigură.

În tirul cu rachetă efectuat de forțele americane cu ajutorul unei drone au murit Zemari Ahmadi, 43 de ani, și alți nouă membri ai familiei sale, între care șapte copii.

SUA vizau un posibil atentator ISIS-K și au interpretat greșit activitatea bărbatului, după ce l-au supravegheat timp de mai multe ore.

O ironie tragică face ca Zemari Ahmadi să fi lucrat pentru biroul din Kabul al unei organizații umanitare cu sediul în SUA, Nutrition and Education International.

Oficialii SUA au admis că Ahmadi nu avea legături cu ISIS-K însă "păcatul" său a fost că se deplasa cu o mașină Toyota Corolla albă, model 1996, similară celei pe care o folosea un alt bărbat identificat drept terorist de serviciile americane de informații.

Familia extinsă a lui Zemari Ahmadi își cere drepturile

Acum, rudele lui Zemari Ahmadi care au supraviețuit rachetei lansate de americani cer să fie despăgubite și relocate din Afganistan, relatează Daily Mail.

Samim Ahmadi, fiul vitreg în vârstă de 24 de ani al lui Zemari Ahmadi, a declarat pentru The Washington Post că "situația nu este bună în Afganistan".

"Fie în America, fie în altă țară, vrem liniște și pace pentru restul vieții. Toată lumea face greșeli. Americanii nu îi pot aduce înapoi pe cei dragi dar ne pot scoate de aici", a spus el, conform sursei citate.

Fratele lui Zemari Ahmadi, Emal, care se afla la câțiva metri de mașină când aceasta a fost lovită de racheta americană, spune că familia a trebuit să se împrumute de bani pentru a îngropa victimele.

Emal spune că este mulțumit că Pentagonul și-a recunoscut greșeala în urma căruia fratele său a fost ucis dar că "iertarea" este un cuvânt prea greu.

Victima aplicase pentru viza specială de intrare în SUA

Anterior tragediei din 29 august, Emal și Zemari aplicaseră pentru vizele speciale de intrare în SUA, proces deschis afganilor care au lucrat pentru forțele militare sau companiile americane din Afganistan.

Lovitura fatală a subliniat cât de urgent era pentru familia Ahmadi să plece din țară, spune Ajmal Ahmadi, un alt frate supraviețuitor al bărbatului ucis.

Ajmal spune că familia sa este îngrijorată și se simte amenințată, ca urmare a expunerii în relatării mass-media.

"Acum, toată lumea trebuie să fi aflat că am lucrat pentru străini, pentru armata afgană și serviciile afgane de informații", a subliniat el.

Fratele lui Zemari Ahmadi: "Vinovații trebuie să ajungă în fața instanței de judecată"

Talibanii sunt cunoscuți pentru faptul că îi vizează pe cei care au colaborat cu forțele străine, notează Daily Mail.

Însă pe supraviețuitorii familiei Ahmadi îi preocupă și problema consecințelor pentru cei răspunzători.

Ei spun că trebuie aduși în fața tribunalului comandantul care a supervizat lovitura, operatorul dronei sau oricine altcineva care avea contact vizual cu realitatea de la sol.

"Guvernul SUA trebuie să îi pedepsească pe cei care au lansat racheta. Știau și au văzut că sunt copii acolo. Îi poate aduce cineva înapoi?" acuză Emal Ahmadi.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole