Antena 3 CNN Economic Pensionarii cu dizabilităţi grave vor să atace Legea Pensiilor în instanţă: „Nu suntem pomanagii. Suntem oameni care au contribuit"

Pensionarii cu dizabilităţi grave vor să atace Legea Pensiilor în instanţă: „Nu suntem pomanagii. Suntem oameni care au contribuit"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:12 31 Aug 2024 Modificat la 02:54 01 Sep 2024

Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, a declarat la Antena 3 CNN că, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu, atât ea cât şi colegii sunt pesimiști cu privire la rezolvarea problemelor privind recalcularea pensiilor. Tontsch a declarat că nu vor accepta o lege distinctă pentru rezolvarea inechităților şi au în vedere să dea Guvernul în judecată. Mai mult, au în vedere inclusiv să se adreseze şi la Comisia Europeană şi Curtea Constituțională, motivând că persoanele cu dizabilități din România ar fi tratați ca nişte „pomanagii". 

Pe lângă Constituția României, este încălcată convenția ONU, sunt încălcate cinci articole din convenția ONU. Noi vom ataca în instanță, inclusiv pe încălcarea acestei convenții.

Nu acceptăm o lege distinctă! Nu ni se poate anula un drept câștigat, să fie înlocuit cu o indemnizație, cu o pomană, practic. Noi nu suntem pomanagii. Noi suntem oameni care au respectat o deontologie socială, am participat la viața socială, am muncit, ne-am străduit.

Familiile noastre au depus eforturi, supraomeniși, ca noi să avem locuri de muncă, să mergem zi de zi la muncă și să îndeplinim acest stadiu de cotizare contributiv prevăzut de lege", a spus Andreea Tonci, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilității din România, la Antena 3 CNN. 

Întrebat ce soluţii de atac au persoanele cu dizabilităţi, din punct de vedere legal, avocatul Adrian Cuculis a spus:

Vreau să ne uităm puțin pe sens invers. În momentul în care o persoană cu dizabilitate este angajată, inclusiv acel angajator are niște beneficii din partea statului, iar după ce persoana respectivă cu dizabilitate iese la pensie, uită că de fapt ea a susținut activitatea respectivă, a unei companii private sau unei companii de stat ș.a.m.d, în așa fel încât ea să se dezvolte.

Şi atunci ei sunt trecuți cumva în planul doi, trei sau poate chiar și pe mai departe. Treaba se poate rezolva într-o singură manieră, din punctul meu de vedere, orice altă variantă propusă, apropo de Curtea Constituțională, care de termene aproape imposibil de determinat în ani de zile da dreptul, cred că orice altă variantă ar fi exclusă.

Singura variantă corectă, concretă, rapidă, este, bineînțeles, intervenția pe lege. Mulți m-au întrebat domnule, dacă mă apuc și fac o contestație împotriva deciziei de pensionare, cazuri pe care le prezintă și doamna, primesc în fiecare zi decizii de genul acesta de recalculare

Reușesc oare să modific ceva și să fie crescută acea pensie care oricum nu-i foarte mare, dar măcar să fie corectă? Răspunsul este nu. Nu putem să facem nimic din punctul ăsta de vedere, pentru că decizia este emisă în baza legii. Deci avem o problemă din punct de vedere structural cu arhitectura legii. Ori să o contest în instanță nu funcţionează", a spus avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole