Antena 3 CNN Economic Pensionarii ale căror pensii vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare. Mai mult, li se vor reține bani din pensie

Pensionarii ale căror pensii vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare. Mai mult, li se vor reține bani din pensie

de Laura Dinu    |   

Seniorii ale căror pensii au crescut prea mult, după recalculare, vor fi nevoiți să dea banii ”primiți necuvenit” înapoi. Este anunțul făcut de reprezentanții Casei de Pensii a Municipiului București.

Întrebați ce se va întâmpla dacă, după revizuirea din oficiu a pensiilor, care va avea loc în viitor, se va dovedi că o pensie a crescut mai mult decât era necesar, reprezentanții CPMB au declarat că venitul se va micșora la valoarea cuvenită, iar toți banii primiți în plus vor trebui returnați în plăți eșalonate. 

”Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a declarat un reprezentant al Casei de Pensii București. 

Cu alte cuvinte, banii se vor reține din următoarele pensii, bineînțeles, eșalonat.

”Suma nu trebuie să depășească o treime din pensie”, a adăugat acesta. 

De ce pensionarii au primit taloane cu pensii mai mici după recalculare. Explicațiile Casei de Pensii

Casa Naţională de Pensii a venit cu o serie de clarificări referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Astfel, CNPP face referiri la pensionarii care au primit pensii mai mici, deși primiseră deciziile de recalculare. 

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi", a transmis Casa Naţională de Pensii, într-un comunicat de presă. 

În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe.

Facem referire în special la situația în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024 deși intrase în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidențiat un venit mai mare.

Subiecte în articol: pensii CNPP decizie recalculare
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile