Premierul Marcel Ciolacu a spus, recent, că de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor creşte cu 13,8%, cât este rata inflaţiei, urmând a doua creştere să se facă, cel mai probabil, la 1 septembrie.
Atunci, creşterea va fi diferenţiată pentru "a se închide inechităţile", a mai precizat şeful Guvernului.
Marcel Ciolacu a spus că şi pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei, o decizie contrară fiind neconstituţională.
Astfel, o parte dintre pensionarii speciali, mai precis magistraţii, vor putea primi la pensie şi 3.000 de lei în plus.
Citeşte şi: Pensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024
[GAL layout="2"]Pensionarii români care vor primi în plus peste 3.000 de lei
În cazul magistraților (cei ieșiți la pensie în baza legilor 303/2004 și 303/2022), creșterea ar urma să fie de 3.033 de lei, calculată drept indexarea cu 13,8% (inflația) a pensiei medii de 21.980 de lei (aferentă lunii octombrie, cea mai recentă statistică oficială disponibilă în acest moment).
Întrebat despre creşterea de la 1 ianuarie, premierul a precizat: "Acolo este diferenţiat".
Marcel Ciolacu a explicat că, în noua lege a pensiilor, urmează "a se închide toate inechităţile".
"Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obţinute pe vechile legi, toată proiecţia este pentru viitor. Este exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare", a adăugat premierul, potrivit stirileprotv.ro.
Formula simplă de calcul, care le arată românilor câţi bani în plus vor primi la pensie în 2024
Pensionarii români îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când intră în vigoare noua lege.
Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor.
Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.
Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.
Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.
Formula de calcul pentru pensie
VPR x numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.
După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.