Şeful Casei de Pensii a luat ca exemplu un tâmplar pensionar care în prezent are 2.192 pensia şi un stagiu contributiv de 36 de ani.
Acelaşi este şi numărul de puncte contributive care se va majora şi el. Astfel, din septembrie, românul va avea o pensie mai mare cu 65%, ceea ce înseamnă în bani aproximativ 1500 de lei.
"Un fost tâmplar la Antepriza construcții-montaj are în momentul de față 36 de puncte contributive calculate efectiv pe contributivitate şi a realizat 43 de ani, o lună și 23 de zile.
Pentru calculul punctelor de stabilitate, folosim numai stagiul de cotizare contributiv, care se compune decât din primele două componente, deci condiții normale și condiții de grupă.
Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în prezent, are o pensie în plată de 2.192 de lei.
[GAL layout="2"]Are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând un număr total de puncte de 44,73073.
Deci de la 2192 de lei, cât are pensia în prezent domnul pensionar de la Sectorul 5, ajunge la 3.624 lei, deci o diferență de 1.432 lei în plus.
Atât va avea după recalculare, de la 1 septembrie, rezultând o creștere de 65,33%", a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, joi, la Antena 3 CNN.
Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor
- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare
- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035
- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;
- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.
Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.