Antena 3 CNN Economic Pensionarii românii care vor avea o creştere de 87%, după majorarea din 2024. Simona Bucura, calcule exclusive la Antena 3 CNN

Pensionarii românii care vor avea o creştere de 87%, după majorarea din 2024. Simona Bucura, calcule exclusive la Antena 3 CNN

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 00:00 12 Noi 2023 Modificat la 00:09 12 Noi 2023

Oficialul de la Muncă a explicat şi cele trei tipuri de inechităţi pe care le va rezolva noua formulă de calcul a pensiilor ce se aplică începând in anul 2024.

Simona Bucura a dat exemplul unui pensionar care azi primeşte o indemnizaţie minimă socială de 1.125 lei. 

Din 2024, potrivit calculelor de la Ministerul Muncii, dacă acel pensionar are o vechime în muncă de 35 de ani, el va primi cu 87% în plus, ceea ce înseamnă aproape dublul pensiei.

Cele trei tipuri de inechităţi pe care le rezolvă noua formulă de calcul a pensiilor

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

"Pe noua formă, pe recalculare este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem: de contributivitate și de stabilitate. 

Cu alte cuvinte, la contributivitate și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități. 

Pe de o parte, inechititățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechități între doamne și domni și, nu în ultimul rând, inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială. 

Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Calendarul creşterii pensiilor din 2024

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

"Calendarul legii pensiilor are două etape. Prima etapă este 1 ianuarie 2024. Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile românilor vor fi majorate cu 13,8%. 

Iar începând cu 1 septembrie 2024, în urma recalculării, toți românii vor avea pensii care să-i ducă într-o zonă de echitate.

Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea poate o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. 

Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care anul viitor va fi 81 de lei și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. 

Este foarte important ca toți românii să știe că nici o pensie nu va scădea. 

Eu pot să vă spun că peste 3 milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. 

Fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie crește, va avea o pensie mai bună în 2024, pe noua formulă", a continuat Simona Bucura.

Formula simplă de calcul, care le arată românilor câţi bani în plus vor primi la pensie în 2024

Pensionarii români îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când intră în vigoare noua lege.

Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Formula de calcul pentru pensie 

VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole