Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat că odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Normelor de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor va fi semnat contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor.
Dosarele de pensii deja au fost introduse în sistem, în proporție de peste 90%, iar în baza noului soft toate casele de pensii vor efectua recalcularea.
Șeful Casei de Pensii arată că nicio pensie nu va scădea, iar în cazul pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative.
"În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.
Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.
(...) Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege, și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare", este mesajul transmis de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pe pagina de Facebook.
[GAL layout="2"]Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, astfel că procentele de creştere diferă de la om la om, însă există nişte tabele orientative în acest sens.
Oficialii au promis că pensionarii vor avea pensiile majorate de la data de 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea.
Tot atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor.
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.
Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial
Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Bonusurile pe care le pot primi românii la pensie
În plus, vor fi date şi bonusuri pensionarilor, potrivit articolelor din această nouă lege a pensiilor.
Astfel, pensionarii care vor lucra peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani.
Cei care au lucrat peste 30 de ani 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă.
Românii care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat.
Românii care vor fi cei mai avantajaţi de recalcularea pensiilor
Românii pot primi bonusuri în bani la pensie, în funcţie de numărul de ani pe care îi lucrează şi de stagiul de cotizare, potrivit noii legi a pensiilor.
Cei mai avantajaţi sunt pensionarii cu peste 25 de ani în muncă, pentru că ei care vor primi aşa-zisele puncte bonus pentru fiecare an suplimentar.
Aceste puncte-bonus menţionate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.
Recalcularea pensiilor va trebui finalizată în august 2024, iar de la 1 septembrie legea va intra în vigoare, atunci când românii vor primi pensiile majorate.