Antena 3 CNN Economic Pensiile care devin, din oficiu, pensii pentru limită de vârstă, potrivit noii legi. Anunțul Casei Naționale de Pensii

Pensiile care devin, din oficiu, pensii pentru limită de vârstă, potrivit noii legi. Anunțul Casei Naționale de Pensii

de Laura Dinu    |   

Casa Națională de Pensii Publice a făcut precizări referitoare la trecerea la pensie pentru limită de vârstă în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare.

Potrivit CNPP, anumite tipuri de pensii, cum ar fi pensiile anticipate parțiale, pensiile anticipate și pensiile de invaliditate – pot fi automat transformate în pensii pentru limită de vârstă atunci când persoana respectivă ajunge la vârsta standard de pensionare (reducându-se vârsta, dacă este cazul). Această transformare se face dacă persoana a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă suficientă (stagiul complet de cotizare) și, în unele cazuri, dacă această perioadă depășește cu cel puțin 5 ani stagiul minim de cotizare.

Cu alte cuvinte, la împlinirea vârstei de pensionare și îndeplinirea condițiilor de cotizare, pensiile menționate devin pensii obișnuite pentru limită de vârstă.

”Având în vedere numeroasele întrebări referitoare la modul de soluționare a trecerilor la pensie pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023, în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare, facem următoarele precizări:

  • Potrivit art. 144 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, “La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează ...”
  • Conform art. 144 alin. (3) și (4) din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.
  • Potrivit art. 144 alin. (7) din Legea nr. 360/2023, “La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei.”
  • Potrivit art. 72 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, “La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art.61 alin.(2).”

Când sunt îndeplinite condițiile pentru pensia de limită de vârstă?

  • La împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv;
  • La împlinirea vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, în condițiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv, potrivit legii.

Ce trebuie să cunoașteți?

  • Începând cu data de 01.09.2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.

De reținut

Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz.

PRECIZĂRI Referitoare la trecerea la pensie pentru limită de vârstă în situația pensiilor de invaliditate și...

Publicată de Casa Națională de Pensii Publice pe Vineri, 27 septembrie 2024
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile