Antena 3 CNN Economic Pensiile care ar urma să crească din nou. Guvernul vrea să modifice noua lege intrată în vigoare la 1 septembrie

Pensiile care ar urma să crească din nou. Guvernul vrea să modifice noua lege intrată în vigoare la 1 septembrie

de Laura Dinu    |   

Noua legislație privind pensiile, deși recent implementată, ar putea suferi modificări importante în perioada următoare, conform unui proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului. Schimbările propuse se concentrează pe modul în care se acordă punctele suplimentare persoanelor care au lucrat în condiții speciale sau deosebite, dar și pentru cei cu stagii de cotizare realizate în condiții de handicap, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de modificare a Legii 360/2023 propune ajustări la acordarea punctelor suplimentare pentru persoanele care au lucrat în grupele I și II de muncă sau în condiții deosebite.

Concret, după cum apare în document, persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, ori cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale vor beneficia de un număr suplimentar de puncte, astfel:

  • 25% puncte (acum 0,25 puncte) pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
  • 50% puncte (acum 0,5 puncte) pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii.

 

În plus, se adaugă o nouă prevedere, potrivit căreia, punctajele lunare și anuale aferente perioadelor de activitate pentru persoanele încadrate în grupa I - condiții speciale conform legii, inclusiv cele stabilite prin deciziile de pensionare emise anterior intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, se majorează. 

  • cu 95% - pentru perioadele în care au desfășurat activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații;
  • cu 75% - pentru perioadele în care au desfășurat activități în unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, în aviația civilă sau pentru activitatea artistică;
  • cu 40% - pentru perioadele în care au desfășurat activități în industria de armament, sectorul construcții nave, unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, sectorul construcții mașini sau pentru activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.

De asemenea, asigurații cu handicap grav sau persoanele cu deficiență vizuală gravă vor beneficia de un punct suplimentar (în loc de 0,5 puncte suplimentare) pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în condiții de handicap grav, iar asigurații cu handicap accentuat vor primi 0,5 puncte suplimentare (în loc de 0,25 puncte suplimentare) pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în condiții de handicap accentuat.

”Pensionarilor pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, li se recalculează pensia, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, la 1 ianuarie a fiecărui an calendaristic”,  se mai specifică în viitoarea lege. 

În cele din urmă, persoanele care nu pot dovedi venitul lunar realizat și ale căror pensii se stabilesc pe baza veniturilor salariale vor beneficia de majorarea punctajelor lunare pentru stagiul de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001, cu 10%.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile