Antena 3 CNN Economic Pensiile care se vor tăia cu 15%. Anunţul făcut de Marius Budăi: "E clar că trebuie rezolvată această problemă"

Pensiile care se vor tăia cu 15%. Anunţul făcut de Marius Budăi: "E clar că trebuie rezolvată această problemă"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 19:01 20 Iun 2023 Modificat la 20:11 20 Iun 2023

Magistrații amenință că de mâine blochează tribunalele. Procurorii și judecătorii se pregătesc pentru organizarea celei mai mari greve din ultimii ani, pentru că Guvernul și Parlamentul vor să le taie pensiile speciale cu 15%.

Acesta este procentul cu care va fi impozitată orice pensie specială ce depășește salariul mediu net în România. 

Ei nu sunt de acord nici cu pensionarea la 65 de ani.

"Este clar că trebuie rezolvată această problemă a "pensiilor speciale", pentru că ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială.

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

[GAL layout="2"]

De asemenea, trebuie ca fiecare să iasă la pensie la o vârstă așa cum sunt și cei din sistemul public, că nu trebuie niciun venit de la pensie să depășească venitul avut în activitate.

Poate ar trebui mai multă comunicare în interiorul sistemului, să vadă exact care sunt schimbările, care sunt și condiţionalităţile", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă va face această reformă, Marius Budăi nu a negat.

"Eu cred că președintele PSD a fost extrem de clar că România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale. 

Eu sunt sigur că prin dialog vor înțelege magistraţii exact toate modificările. 

S-a întâlnit premierul Marcel Ciolacu astăzi cu reprezentanții CSM, a fost o discuție extrem de constructivă. 

Suntem în directă conlucrare cu dumnealor și cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente. 

Suntem extrem de determinați și noi și dumnealor ca jalonul și reforma să fie îndeplinite.

Suntem în interiorul unei unor discuții și suntem pe final. Suntem la un sfert de pași să îndeplinim jalonul", susţine ministrul Muncii.

Schimbările de la pensiile magistraţilor

1. pensiile se calculează pe baza ultimilor 25 de ani de activitate (nu pe baza ultimelor 12 luni) să înceapă treptat și în primii cinci ani de la adoptarea legii (cu adăugarea câte unei luni la baza de calcul la fiecare şase luni) 

2. impozitarea să se facă la cei care au o pensie mai mare decât venitul mediu net, cu o cotă de impozit de 15% pentru partea necontributivă

*În forma actuală se propunea o cotă mai mare de impozitare de 30%, însă doar pentru cei care depășeau venitul mediu brut.

3. nicio pensie specială nu va depăşi salariul 

4. până în 2035 creşte vârsta standard de pensioanare la 65 de ani.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole