Antena 3 CNN Economic Noutatea din legea pensiilor care crește veniturile românilor. Majorare de 100% pentru mulți pensionari

Noutatea din legea pensiilor care crește veniturile românilor. Majorare de 100% pentru mulți pensionari

Ioana Ciobanu
2 minute de citit Publicat la 16:00 20 Feb 2024 Modificat la 16:00 20 Feb 2024

Trei din cinci milioane de pensionari ar trebui să primească începând cu luna mai deciziile de recalculare. 

Pensiile majorate ar trebui să intre pe cardurile românilor începând cu 1 septembrie 2024. Este vorba despre  creșteri care variază de la 1% la 100%.

Se schimbă formula de calcul

Potrivit noii legi a pensiilor, ”indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor.

”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm.

La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Referitor la recalcularea pensiilor, Marius Budăi a asigurat că aceasta se va realiza din oficiu, fără ca cetățenii să fie nevoiți să se deplaseze la Casele Naționale de Pensii.

"Primele decizii de recalculare vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie. Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată," a explicat fostul ministru al Muncii.

"S-au dat astăzi normele de aplicare pentru majorarea pensiilor. S-au publicat în transparență. Publicarea în transparență este un pas premergător aprobării. În această perioadă, toți cei interesați, mă refer aici la Sindicatele Pensionarilor, chiar la patronate vor avea posibilitatea ca în această perioadă de transparență să vină cu opinii a ceea ce scrie acolo.

Următorul lucru important este determinarea acestui Guvern ca legea să intre în vigoare, practic este un pas foarte important pentru ca să ajungem efectiv la emiterea primelor decizii de pensie, ca ulterior, începând cu data de 1 septembrie banii chiar să intre în conturile cetățenilor.
Se lămurește acum ce înseamnă perioadă contributivă, ce înseamnă perioadă necontributivă, ce înseamnă sporuri cu caracter sporuri cu caracter permanent care au fost luate și pe legislația veche.

Pensiile se vor recalcula din oficiu, cetățenii nu trebuie să se deplaseze la Casele Naționale de Pensii. Primele decizii de recalcularea vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie. Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată", a concluzionat Marius Budăi în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

Se vor lua în calcul primele și sporurile

La recalculare se vor lua în calcul şi perioadele de necontributivitate, atunci când persoana s-a aflat în armată, șomaj sau la facultate.

De asemenea, se vor lua în calcul și primele, sporurile sau orele suplimentare ale angajatului.

O altă noutate importantă este că mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni.

Etichete: pensii
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole