Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Suma de bani pierdută de români la Pilonul II de pensii | Risipă de 30% din fonduri

Suma de bani pierdută de români la Pilonul II de pensii | Risipă de 30% din fonduri

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:03 07 Noi 2023 Modificat la 19:03 07 Noi 2023

Abia anul viitor ar putea ajunge la aproape cinci procente, deși ar fi trebuit încă din 2016 să depășească această cotă. Peste 8 milioane de români cotizează la acest fond de pensii privat, iar economiile lor au fost afectate de deciziile succesive ale guvernelor.

Un angajat care a câștigat salariul mediu pe economie între 2008 și 2023 și a contribuit la Pilonul II a strâns în cont aproximativ 36.000 lei. Suma putea fi cu peste 30% mai mare dacă Guvernul majora contribuția așa cum își asumase inițial.

"Acum ne aflăm, să spunem, într-un oarecare proces de recuperare. Sper din toată inima că începând cu anul viitor vom vedea această creștere de la 3,75 la 4,75, care a fost legalizată de Guvern și care, nu-i așa, este partea angajamentului pe care România și l-a luat prin Programul Național de Reziliență (PNRR)", spune Radu Crăciun, preşedinte APAPR. 

Peste 8 milioane de români au contribuit în ultimii 15 ani la Pilonul II. Fondurile de pensii private au ajuns la peste 117 miliarde de lei. Până acum, aproximativ 130.000 de persoane au beneficiat de bani.

Suma de bani pierdută de români la Pilonul II de pensii | Risipă de 30% din fonduri

Banii se primesc atunci când participanții se pensionează pentru limită de vârstă sau pe caz de boală. În caz de deces, sumele acumulate ajung la familie.

Pensiile private reprezintă o alternativă sigură la sistemul public de pensii, tot mai afectat de îmbătrânire a populației și natalitatea scăzută.

"Îmbătrânirea populației are o dimensiune îngrijorătoare, care arată cât de complexă este problema sistemelor de pensii în întreaga lume. Sistemul pensiilor private este mult mai extins, desigur, în țările dezvoltate.

În România, activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă 7% din PIB. Fondurile de pensii private de România sunt, acum, după bănci, cel mai important actor din sectorul financiar", a spus Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Și pentru guvern, fondurile de pensii private reprezintă o sursă de finanțare importantă.

"Sectorul de pensii private, împreună cu sectorul bancar, reprezintă principalele surse de finanțare a datoriei publice interne. Astfel, sectorul de pensii private, cu o pondere activelor de 8,3% asigură în jur de 22% din necesarul intern de finanțare", spune Dan Armeanu, vicepreședinte ASF.

Sistemul a tot suferit modificări recent, prin legea taxelor dată de Guvernul Ciolacu, celor 750.000 de salariați din construcții și agricultură care nu contribuie la Pilonul II până în 2028 li s-au adăugat și aproximativ 200.000 de angajați din IT. Ca să aibă economii în acest pilon, trebuie să facă o cerere către angajator.

Dacă ați contribuit la pilonul doi de pensii, puteți afla rapid online câți bani ați strâns. Mai întâi trebuie să intrați pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară ca să aflați la ce administrator sunteți alocat dacă nu știți deja asta, apoi vă veți crea un cont pe site-ul administratorului, unde veți vedea toate contribuțiile virate în numele dvs. și suma totală.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole