Antena 3 CNN Economic Pensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

Pensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 00:00 13 Feb 2023 Modificat la 00:00 13 Feb 2023

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit că indemnizația pentru pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creatori trebuie să fie oferită tuturor acestora, nu doar celor din sistemul public de pensii.

CCR a decis recent că anumite prevederi din Legea 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale.

"(…) sintagma "sistemului public de pensii" din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională", se arată în Decizia 561/2022, cea care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Legea despre care vorbește Curtea Constituțională a României (CCR) arată că pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite primesc o indemnizație lunară.

Citeşte şi: A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi

Aceste persoane, spune legea, sunt recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Cine sunt pensionarii care vor primi mai mulţi bani

Aceeași lege mai arată că astfel de persoane sunt persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice.

Legea 8/2006 stabilea ca indemnizația să fie acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii. 

Acum, prin Legea 83, Legea 8/2006 a fost completată în anul 2016, iar jurnaliștii și militarii pensionați beneficiază de această indemnizație, doar dacă sunt membri ai uniunilor de creatori.

Așadar, Curtea nu a fost de acord ca doar pensionarii sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, să beneficieze de o indemnizație lunară ce reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului. 

Valoarea maximă stabilită de lege pentru această indemnizație este de două salarii de bază minime brute pe țară.

Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006 care sunt declarate neconstituționale vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, adică la data de 25 martie, dacă autoritățile nu ajung la un consens cu între prevederile neconstituționale și dispozițiile Constituției. În această perioadă, dispozițiile respective sunt suspendate.

Indemnizație de 50% din pensia cuvenită titularului

Aceeași lege arată că jurnaliștii și militarii pensionați vor primi o indemnizație specială în valoare de 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Legea arată că există și o limită, iar aceasta este echivalentul a două salarii de bază minime brute.

Acum, salariul minim brut este de 1.250 de lei, iar asta înseamnă că indemnizația specială este de cel mult 2.500 de lei.

Ca exemplu, dacă un pensionar are o pensie de 1.000 de lei, indemnizația suplimentară va fi de 500 de lei. Cuantumul total va fi de 1.500 de lei lunar, potrivit capital.ro.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Citeşte şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

La finalul anului trecut, în țara noastră erau înregistrați 4.787.920 de pensionari.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole