Ministrul Muncii a vorbit și despre ce trebuie să facă vârstnicii pentru a le fi adăugate la pensie și sporurile primite pe timpul muncii.
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.
Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial
Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
[GAL layout="2"]Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Câţi bani primeşte la pensie dacă ai făcut facultatea
Noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii.
Iată care sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:
- cei care au terminat facultate, masterat
- cei care au făcut armata
- cei care au luat sporuri, prime, premiii
- cei care au făcut ore suplimentare
- mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani
- cei care au peste 25 de ani contributivi
4 ani de facultate: 0,25 puncte x 4 ani = 1 punct.
De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.
Spre exemplu, în cazul unui bărbat cu stagiu de cotizare de 31 de ani şi 6 luni, cu 17 puncte realizate şi care în decembrie 2023 avea o pensie de 1.108 lei, lucrurile se schimbă.
Astfel, în ianuarie 2024, pensionarul va încasa 1.281 de lei după indexare, iar după majorarea din septembrie, el va ajunge la 20,67214 puncte şi va încasa 1.675 de lei pe lună. Acest lucru înseamnă o majorare de 51,17%, potrivit calculelor Antena 3 CNN.
Simona Bucura-Oprescu, despre actele care aduc mai mulţi bani la pensie
La Casa Națională de Pensii, softul pentru recalcularea pensiilor este gata de funcționare. Pe parcursul lunilor de vară, la pensionarii români vor ajunge plicurile cu deciziile aferente majorării acestor indemnizații.
În septembrie vor ajunge și taloanele de pensie modificate, potrivit celor declarate de ministrul Muncii.
"Vreau să subliniez, toate pensiile sunt recalculate indiferent de tipul de pensie. Sunt adesea întrebată. Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate.
CNPP, în baza contractului cu prestatorul privat, a semnat acest contract pentru achiziționarea softului și împreună cu colegii de la Casa Națională și cele județene vor începe să lucreze la recalculare.
La sfârșitul lunii mai, începe acest proces, iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în perioada verii, iar în septembrie taloanele de pensii recalculate.
Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii.
Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată. Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca", a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Oficialul a vorbit și despre actele pe care pensionarii trebuie să le depună pentru a beneficia de a doua recalculare a pensiilor.
Este vorba despre documente care atentă faptul că au beneficiat de acord global, sporuri nepermanente și al 13-lea salariu, adică de venituri pentru care s-au plătit contribuții către stat.
"Avem o reglementare încă din 2021, astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 septembrie, încă şase luni să ducă aceste documente.
Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte.
Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari.
După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive", a mai explicat Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.