Noua Lege a Pensiilor este gata iar guvernanții își doresc să o poată pune în aplicare chiar de la 1 ianuarie a anului următor.
Iar măsurile prevăzute în proiect îi vor avantaja pe mulți pensionari din țara noastră, după cum promit guvernanții, după rezolvarea inechităților din sistem.
"Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică.
Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare care n-a fost constant, el a fost în continuă creștere.
La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți același procent de majorare.
Dar trebuie spus că se face o legătură mult mai strânsă între contributivitate și cuantumul pensiei, pentru că acel punctaj mediu pe care noi îl foloseam în prezent - care înmulțit cu valoarea punctului de pensie ne dădea cu cuantumul pensiei - denatura puțin legătura aceasta dintre contributivitate și pensie.
Practic acum se realizează acea calitate de tratament între participanții de la sistemul public de pensii, punând ca și principiu primordial acela al contributivităţii.
În ceea ce privește faptul că unele persoane s-ar putea să nu beneficieze de o majorare, numărul lor este mult mai mic față de marea majoritate care vor vedea că se vor majora pensiile după o anumită regulă.
Dar din punctul de vedere al cuantumului, nicio pensie nu poate fi diminuată, pentru că este un principiu de la care nu se poate aplica scăderea", a spus Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, marţi, la Antena 3 CNN.
De la 1 ianuarie 2024, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, vor câştiga mai mult bărbaţii care s-au pensionat înainte de 2015, dar şi femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, spun specialiştii.
Potrivit guvernanților, toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul.
Bărbații vor primi majorări mai mare decât femeile
În urmă cu ceva timp, Antena 3 CNN anunța că vor exista diferențe la majorarea pensiilor. Mai exact, potrivit calculelor, femeile vor primi majorări semnificativ mai mici. Calcule confirmate și de Doina Pârcălabu.
"Calculele sunt corecte, plecând de la faptul că nu discutăm de alte venituri care să facă parte din baza de calcul. Sunt ajustările făcute pe formula de calcul plecând de la numărul total de puncte.
Atunci, vedem că unele pensii vor creşte şi cu 30%, altele nu ar trebui să crească, aritmetic vorbind.
Dar pornind de la principiul că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual.
În plus, bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege, pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului mediu de calcul, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.
Având în vedere că se va lua în calcul un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, diferenţa de 20% reprezintă procentul de majorare de 30% faţă de 25%.
Vârsta ieşirii la pensie a crescut treptat, la fel ca şi stagiul de cotizare. La stagiul de cotizare, la trei luni se mai adăuga o lună şi, astfel, se majora stagiul complet de cotizare", a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, la Antena 3 CNN.
Astfel, potrivit noii formule de calcul, bărbaţii vor fi cei mai avantajați la creşterea pensiei, având un stagiu de cotizare mai mare.
Drept urmare, ei vor beneficia de o creștere maximă a pensiei cu 30%, în timp ce la femei, creșterea maximă va fi de 11%-12%.
"Femeile vor avea o creșterea maximă va fi de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani.
S-a plecat de la 25 de ani şi s-a ajuns acum la 32 de ani şi patru luni, deci nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor", a explicat fosta șefă a Casei de Pensii.