Antena 3 CNN Actualitate Ce pensie au românii care au lucrat o singură zi în viață. Primesc aceiași bani cu pensionarii care au contribuit ani întregi la bugetul de asigurări sociale

Ce pensie au românii care au lucrat o singură zi în viață. Primesc aceiași bani cu pensionarii care au contribuit ani întregi la bugetul de asigurări sociale

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:00 08 Dec 2023 Modificat la 12:00 08 Dec 2023

Potrivit Ministrului Muncii, românii care au lucrat o singură zi, și care au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă, ”au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate”.  

"Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi - au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate. 

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani - adică stagiul complet de cotizare - dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie”, spune Ministrul Muncii la DCNews

Potrivit acestuia, astfel de inechități vor fi rezolvate începând cu luna septembrie a anului următor.  

”Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei. Și aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustată și o să vă explic și de ce. 

Citește și: Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante - de exemplu faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”, a mai spus Simona Bucura – Oprescu.

Ce sunt punctele de stabilitate, de care se ține cont la recalcularea pensiilor 

Ministrul Muncii a explicat, în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, ce sunt punctele de stabilitate în funcție de care vor crește pensiilor românilor după recalculare.

Potrivit ministrului, ”valoarea totală a punctelor de pensie este formată din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate”.

Iar punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

Vezi și: Noi reguli la vechimea în muncă. Perioadele care aduc punctaj la stabilirea pensiei pentru români

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole