Antena 3 CNN Economic Apare o nouă pensie pentru români! Beneficiarii vor avea acces oricând la bani

Apare o nouă pensie pentru români! Beneficiarii vor avea acces oricând la bani

Apare o nouă pensie pentru români. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament prin vot final.

de Laura Dinu    |   

Astfel, cetățenii români care au contracte de muncă încheiate în mai multe state din Uniunea Europeană vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre. 

Regulamentul Uniunii Europene privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale a intrat în vigoare în primăvara anului trecut, dar de abia acum el se poate aplica și în țara noastră.

Concret, românii care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene au acum șansa de a investi în pensia paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state. Dacă se vor întoarce în țara natală, ei vor putea solicita furnizorului deschiderea unui subcont sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

Citește și: Calculele care arată că un român apucă să mai primească la pensie doar jumătate din cât a cotizat

Pensia privată paneuropeană este definită ca fiind una facultativă, de tip pilon III, care vine în completarea sistemelor de pensii de stat și private obligatorii care se regăsesc acum pe piața din România. Persoanele care vor opta pentru o astfel de pensie vor putea să contribuie din orice stat membru al Uniunii Europene și vor avea acces oricând la bani.

Proiectul de lege inițiat de Guvern și adoptat acum de Parlament prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont național din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal. 

”Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private. 
 
Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetățenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE și care doresc un produs personal de pensie ușor de înțeles, cu aceleași condiții de funcționare în toate statele membre și cu costuri reglementate”, scrie Agerpres.

Subiecte în articol: pensia paneuropeană
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet