Antena 3 CNN Economic Penalități mai mari pentru taxe locale și datorii la stat. Cât ar urma să plătească românii de la 1 ianuarie

Penalități mai mari pentru taxe locale și datorii la stat. Cât ar urma să plătească românii de la 1 ianuarie

de Georgiana Iuzic    |   

Potrivit planurilor Guvernului de a strânge bani la buget, ANAF ar urma să crească cu 50% penalitățile pentru cei care au datorii la stat, începând de anul următor.

Așadar, de la 1 ianuarie 2025, românii care nu își achită la timp datoriile către bugetul de stat, ar fi nevoiți să achite penalități mai mari.

Și asta deoarece nivelul penalizărilor de întârziere ar urma să crească de la 0,01% la 0,015% pentru fiecare zi de întârziere. 

Cei mai afectați de măsură vor fi antreprenorii

De exemplu, dacă o firmă are de achitat un impozit de 1 milion lei, în acest moment, va plăti o penalitate de 1000 de lei/zi. Din 2025 însă, aceeași firmă ar putea fi nevoită să achite o penalitate de 1500 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Mai exact, cu 500 de lei mai mult decât acum.

Penalități mai mari ar putea avea și firmele care nu declară corect sau deloc impozitele. Aici, penalitatea ar crește de la 0,08% la 0,1%.

Penalități mai mari și la impozitele și taxele locale

Și românii de rând ar avea însă de suferit, în special cei care au rămas în urmă cu plata taxelor locale. Aici, majorarea ar fi de până la 1,5% din datorie.

De exemplu, în cazul unui impozit de 486 de lei, pentru o casă de aproximativ 150 mp, an de construcție 2018, dacă acesta nu este plătit la timp, penalitatea ar putea crește de la 4,86 lei/zi la 7,29 lei/zi.

Important de subliniat este faptul că proiectul nu a fost încă agreat în coaliția de guvernare, însă urmează să fie discutat de cele două partide. 

Subiecte în articol: ANAF datorii la stat penalități impozite
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile