Un tribunal german a condamnat miercuri şapte bărbaţi şi o femeie la pedepse cuprinse între patru şi zece ani de închisoare pentru constituirea unui grup de extremă-dreapta responsabil pentru tentativă de crimă şi atacuri cu bombă considerate "teroriste" asupra unor adăposturi de refugiaţi şi a unor politicieni în fostul Est comunist, informează Reuters şi AFP.
Potrivit tribunalului din Dresda, acuzaţii, astăzi cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, erau membrii unei "organizaţii teroriste", "Grupul Freital", după numele acestei localităţi unde au avut loc majoritatea atacurilor în landul Saxonia, un bastion de sprijin pentru Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a câştigat majoritatea voturilor în acest land la alegerile federale din 24 septembrie.
După un proces ce a durat un an, Înalta Curte din Dresda a condamnat şapte membri ai grupului la cinci până la zece ani de detenţie. Al optulea a primit o sentinţă de patru ani de închisoare, a declarat o purtătoare de cuvânt. "Creierul" presupus al grupului, Timo Schulz, un şofer de autobuz în vârstă de 29 de ani, a primit cea mai mare condamnare, zece ani de detenţie.
Unii dintre inculpaţi au apărut în instanţă acoperindu-şi feţele cu hanoracele lor în timpul procesului.
Procurorii au acuzat grupul de viziuni xenofobe şi de extremă-dreapta şi de ideologie nazistă, precum şi de dorinţa de a crea un climat de frică menit a-i alunga pe străini.
Ei au fost acuzaţi de apartenenţă la o organizaţie teroristă, tentativă de crimă, detonare de explozibili, vătămări corporale şi daune aduse proprietăţii.
Într-unul dintre atacurile citate de procurori, suspecţii au detonat explozibili lângă ferestrele unui adăpost pentru refugiaţi, ştiind că erau oameni înăuntru. Un rezident a suferit tăieturi, dar procurorii au susţinut că refugiaţii au avut noroc că nimeni nu a fost grav rănit sau chiar ucis.
De asemenea, suspecţii au detonat explozibili într-o maşină aparţinând unui politician local membru al partidului radical Die Linke (Stânga - n.r.).
Potrivit procurorilor, grupul a vizat refugiaţi, lucrători umanitari şi politicieni de stânga şi a obţinut în Republica Cehă mari cantităţi de explozibili care sunt ilegali în Germania.
Inculpaţii şi-au recunoscut rolul în fapte individuale, dar avocatul lor a respins acuzaţia că fac parte dintr-un grup terorist şi de tentativă de crimă.
Atacurile grupului au făcut parte dintr-un val de violenţă a extremiştilor de dreapta împotriva refugiaţilor declanşat de sosirea a peste un milion de migranţi în Germania începând din 2014